Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

8.3. YORMA TAOMLARI SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR

8.3. YORMA TAOMLARI SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR

Tayyor donador bo‘tqa tarkibidagi yormalar tuda shishgan, yaxshi pishgan, uz shaklini saklagan va bir-biridan ajraluvchan bo‘lishi kerak. Mazasi va rangi pishgan yormaga xos bo‘lishi, suk bo‘tqasi taxir mazadan xoli bo‘lishi lozim. Bo‘tqalar kuygan hidi va mazadan holi bo‘lishi kerak.
Tayyor ilashimli bo‘tqa yormalari tuda bukib yumshoq quyuq ko‘rinishga ega bo‘lishi kerak. 60-70°C li issiq bo‘tqalar tog‘ usulida tarelkaga solinganda, yoyilib ketmasligi kerak. Yorma bo‘tqalarida kuygan hid va maza bo‘lmasligi lozim.
Tayyor suyuq bo‘tqa yormalari tula bukib yumshoq ezilarli darajada pishgan, uz shaklini yuqotgan bo‘lishi mumkin. Uz quyuq-suyuqligi bo‘yicha bir xil qoshiqda, tarelkada yoyilib turgan ko‘rinishga ega, xid, maza­si yormaga xos, zax hidi, taxir mazadan xoli, kuygan hid va mazaga ega bo‘lmasligi kerak.
Tashqi ko‘rinishi bo‘yicha kotletlar bir uchi utkirlangan oval shak­lida, bitochkilar shayba shaklida, yorilgan izlari bulmagan, ikki yoqlama bir xil qizg‘ish yoki sarg‘ish qobiqda qovurilgan, hid va mazasi yorma bo‘tqasiga xos, zax, taxir mazadan xoli bo‘lishi kerak.
Zapekankalar yuzida qizgish qobig‘i bo‘lib, ichidagi rangi, mazasi yorma bo‘tqasiga xos, hidi va ma­zasi ham bo‘tqaga o‘xshash bo‘lishi kerak.

Mustahkamlash uchun savollar:

1.Qanday bo‘tqalarni bilasiz?
2.Grechixa burqasi qanday tayyorlanadi?
3.Suk suk bo‘tqasi qanday tayyorlanadi?
4.Qovoqli suk bo‘tqasi qanday tayyorlanadi?
5.Bo‘tqalardan qanday taomlar tayyorlanadi?


Комментариев нет:

Отправить комментарий