6.3. YOPILGAN SABZAVOT
TAOMLARI.
Sabzavotlarni
yopish uchun ular avval pishiriladi, qovuriladi, dimlanadi. Ba'zi hollarda
yopish uchun xom sabzavot ham ishlatiladi. Tayyorlangan sabzavotlar portsiyali
tovalarda 2590-2800°C li qovurish shkaflarida yopib tayyorlanadi. Yopish
jarayonida yuzida qobiq hosil bo‘lib, ichki harorati 80°C gacha yetgan taom iste'molga
tayyor bo‘lgan hisoblanadi. Tayyorlanadigan mahsulot, idishga yopishmasligi
uchun uni yog‘lash, urvoq syepish, so‘ng mahsulot solinishi lozim.
Yopib
tayyorlanadigan sabzavotlar qo‘yidagi guruhga bo‘linadi: sardakda yopilgan; zapekankalar;
qiyma tiqib pishirilgan sabzavotlar. Yopishdan avval zapekanka va ruletlarning
ustiga nordonroq qaymoq, surtiladi. Sardaklarda yopiladigan sabzavotlar ustiga
pishloq yoki urvoq syepilib ustidan yog‘ purkaladi, sovitilib, portsiyalarga bo‘linib,
likobchaga solib, ustidan sariyog‘ yoki bir chetiga tomat, nordonroq qaymoq qo‘ziqorin
sardaklari qo‘yib beriladi.
Kartoshka ruleti. Kartoshka kotleti uchun
tayyorlangan aralashmaga o‘xshash mahsulot tayyorlanib, ho‘llangan sochiq yoki
do‘qaga 1,5-2 sm qalinlikda to‘g‘ri to‘rtburchak shaklida yoyiladi. O‘rtasiga
uzunchoq qilib qiyma solinadi. Ust tomoniga nordonroq qaymoq surtilib, urvoq syepiladi,
bir necha yeridan teshib qo‘yilib, yog‘ purkalib, yopiladi.
Qiyma uchun: yangi karam somoncha shaklida
to‘g‘raladi yoki maydalab chopiladi, so‘ng qovuriladi yoki dimlanadi.
Pishirilgan qo‘ziqorin, piyoz, sabzi somoncha shaklida to‘g‘rab jazlanadi.
Tayyorlangan karam, qo‘ziqorin, piyoz, sabzi pishirib mayda chopilgan tuxum,
tuz, ziravor qo‘shib aralashtiriladi. Portsiyasiga 5-gramm hisobida ko‘kat ham
qo‘shish mumkin.
Tarqatishda tayyor
rulet biroz sovitilib portsiyalarga bo‘linib likobchaga yoki laganchaga solinib
ustidan sariyog‘ yoki bir chetiga tomat, nordonroq qaymoq, qo‘ziqorin
sardaklari yoki alohida idishda nordonroq qaymoq qo‘shib beriladi.
Kerakli masalliqlar: Kartoshka 240 gr., yangi o‘q,
o‘zakli karam 50 gr., yoki sho‘r karam 57 gr., yoki yangi oq qo‘ziqorin 61 gr.,
yoki quritilgan qo‘ziqorin 15 gr., bosh piyoz 25 gr., margarin 10 gr., sardak
75 gr., yoki nordonroq qaymoq 20 gr. Sof og‘irligi sardak bilan 275 gr.
nordonroq qaymo bilan 220 gr.

Gulkaram mayda
gulchalarga ajratiladi, savay yoki oq o‘zakli karam - shashka shaklida to‘g‘ralib
pishirilishi mumkin. Pishirilgan karamlar o‘rta quyuqlikdagi sut sardagi bilan
aralashtirib, yog‘langan tovaga solib, ustidan pishloq syepiladi, yog‘
purkalib, qovurish shkafiga qo‘yib iste'molga tayyor holga keltiriladi.
Tarqatishda yopib
tayyorlangan tovasi bilan ustiga sariyog‘ syepib beriladi.
Sabzavotli karam dulmasi. Ishlovdan o‘tgan karam o‘zagi o‘yib
olinib, tuzli suvda bir qaynatib, bargi ajratib, barg o‘zagi ezilib, qiyma
solib, yassiroq silindr shaklida o‘rab tayyorlanadi.
Qiyma uchun: sabzi, piyozni somoncha
shaklida to‘g‘rab, jazlanadi va pishirilgan guruch, pishirib mayda chopilgan qo‘ziqorin,
tuz, murch, ko‘kat qo‘shib aralashtiriladi. Pishirib mayda chopilgan tuxum qo‘shsa
ham bo‘ladi.
Tarkatishda karam
dulmasi 2 donadan likobchaga solinib, ustidan o‘zi pishirilishi jarayonida
chikqan sardagidan qo‘yib, ko‘kat syepib beriladi.
Mustahkamlash uchun savollar.
1.Yopilgan taomlarni
tayyorlash usullarini ayting.
2. Sabzavotli karam do‘lma ?anday
tayyorlanadi?
Kerakli masalliqlar: yangi karam 190 gr., oq qo‘ziqorin
53 gr. yoki quritilgan qo‘ziqorin 10 gr., sabzi 28 gr., bosh piyoz 35 gr.,
guruch 11 gr., petrushka ko‘kati 3 gr., margarin 15 gr., sardak 100 gr. Sof og‘irligi
250 gr.
Комментариев нет:
Отправить комментарий