5.2. ASOSIY USULDA QOVURISH.
Oz yog‘da,
mahsulot miqdoriga nisbatan 5-10% yog‘da, 140-150°C| da issiq ishlov berilib,
mahsulotda 2 yoqlama qovurilgan qobiq hosil qilinadi. Bu usulda plita ustidagi
idishda yoki maxsus elektr tovaga yog‘ solinib, 150-190°C gacha qizdiriladi, so‘ng
tayyorlangan mahsulot solinadi. Mahsulotda bir xil qobiq hosil qilish uchun uni
aylantirib yoki aralashtirib turish kerak. Xom mahsulotlarni qovurishdan
tashqari qo‘shimcha issiq ishlov berib pishirishga tayyor yoki iste'molga
tayyor holga keltirish mumkin. Bunda haroratni oshirish yoki pasaytirish
mahsulot turiga qarab amalga oshiriladi. Usti ochiq idishlarda qovurish
jarayonida isituvchi vositalardagi issiqlik yog‘ga utib uzatilishi natijasida
mahsulotga yetkaziladi. Qovurish uchun eng qo‘lay va samarabop idish qalinligi
5 mm li chuyandan ishlangan tova bo‘lib, unda butun yuza bo‘yicha bir xil
issiqlik hosil qilinadi. Bunday tovalar va qozonlarda qovuriladigan mahsulotlar
quyishdan va isituvchi vosita toziga yopishib kolishdan saqlanadi. Suyuq
xamirdan tayyor mahsulot tayyorlashda (blinchik xamirini qovurish jarayonida) aylanuvchi
baraban yuzasiga yog‘ surtilishi shart emas, chunki yog‘lanish xamir tarkibidagi
yog‘ning ajralishi hisobiga bajariladi.
Mahsulotni
qovurish shkaflarida qovurish. Mahsulotlarni iste'molga tayyor holga keltirish
uchun ular yuza chuqurlikdagi temir tova, chuyan tova, kandolatchilik patnisiga
yog‘ surtib qo‘yiladi. So‘ngra uni 150-270°C haroratli qovurish shkafiga qo‘yilib
qovuriladi. Bunda mahsulot ost tomonidan issiqlik o‘tkazuvchi manbalar hisobiga
isitiladi, tepa qismidan esa shkaf yuzidagi issiqlikni infraqizil radiatsiyasi
va issiq havo oqimi hisobida qovuriladi. bu usulda qovurishda qovurilgan
qobiqning hosil bo‘lishi, asosiy usuldagiga nisbatan syekin hosil bo‘ladi, shu
sababli mahsulot bir xil me'yorda qizdiriladi. Tuproq rangdagi qobiqni hosil
qilish, taomning pishishi uchun qovurish jarayonida mahsulot vaqt-vaqti bilan
aylantirilib, ustiga uz yog‘idan qo‘yiladi, tuxum, qaymoq surtiladi. Un
mahsulotlarini qovurish yopish deyiladi.
Ko‘p yog‘da
(frityurda) qovurish. Yog‘ 160-180°C darajagacha qizdirilib, mahsulot tuda ko‘miladigan
holda qovuriladi. Bunda mahsulotning hamma yuzasida bir xil qovurilgan qobiq
hosil bo‘ladi. Qovurish jarayonida mahsulot yog‘ yuzida yoki yog‘ ichida
tayyor holga keladi. Yog‘ ichida tayyor holga keltirilgan mahsulot boshqasiga
nisbatan ko‘p va tezroq yetiladi. Bu usulda qovurish uchun yog‘ miqdori
qovuriladigan mahsulotga nisbatan 4-6 marta ko‘p olinishi lozim. Mahsulot
chuqur temir tova, qozon, elektr tovada 1-5 daqiqa davomida qovuriladi.
Qovurish jarayonida mahsulot ichki qismidagi harorat "100°C gacha yetmasligi
natijasida, mahsulot xom va ichidagi mikroorganizmlar tula zararsizlanmagan bo‘lishi
mumkin. Bunday hollarda mahsulot qovurish shkaflarida tayyor holga yetkazilishi
kerak. Va'zkda mahsulotni yog‘ga 1G`2 yoki 1G`3 miqdorda botirilgan holda
(yarim frityurada) qovurib iste'molga tayyor holga keltiriladi. Ba'zida
mahsulot qovurishdan avval qaynatib pishirib olinadi. Ko‘p yog‘da qovurish
usuli ko‘pincha kartoshka, baliq, shuningdek un mahsulotlarini (pirojki,
ponchik) iste'molga tayyor holga keltirish uchun qo‘llaniladi. Bunda muntazam
ishlovchi yoki vaqt-vaqti bilan ishlovchi apparatlardan foydalaniladi.
Ochiq olovda
qovurish. Mahsulot metall sixga tiqiladi yoki yog‘langan metall syetkaga
joylanadi. Six yoki reshetkani tutunsiz alanga ustida qovurib iste'molga
tayyor holga keltiriladi. Issiqlik manbai hisobida kumir, elektr spiral yoki
maxsus elektr asboblaridan (elektrgrill) foydalaniladi. Mahsulot bir xil
qobiqda tayyor holga kelishi uchun six aylantirib turiladi, reshyotka ichidagi
mahsulot esa ikki tomoni navbat bilan ugirib turiladi. Qovurish nur issiqligi
yordamida olib boriladi. Pista kumir, kvarts lampalari, alangasiz gaz gorelkalari
issiqlik manbai vazifasini bajaradi.
Infraqizil nur
yordamida qovurish. Infraqizil nur ishlab chiqaruvchi element ta'siri ostida
mahsulot elektr grillarda tutun chiqmagan holda qovurilib iste'molga tayyor
holga keltiriladi. Infraqizil nur mahsulot ichiga tez va chuqur ta'sir etishi
natijasida, qovurish vaqti qisqaradi, yuzidagi qobiq tezro‘q hosil bo‘ladi,
yumsho‘qlik darajasi va iste'molga tayyor mahsulot sifat darajasi yuqori bo‘ladi.
Комментариев нет:
Отправить комментарий