Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

4.3. PARRANDA VA ILVASIN GO‘SHTIDAN TAYYORLANGAN PISHIRISHGA TAYYOR MAHSULOTLARNI SIFATGA QO‘YILADIGAN TALABLAR

4.3. PARRANDA VA ILVASIN GO‘SHTIDAN TAYYORLANGAN PISHIRISHGA TAYYOR MAHSULOTLARNI SIFATGA QO‘YILADIGAN TALABLAR

Parranda go‘shti usti toza, pati va pat qoldiqlaridan holi, shilimshiq moddalarsiz bo‘lishi, usti quruq, yog‘i och sarg‘ish rangda, tumshug‘i yaltiroq bo‘lishi lozim. Terisi bir oz kuygan bo‘lishi, terisining 2-3 joyida 2 sm. dan oshmagan kesiq izlari bo‘lishi mumkin. Parranda rangi va xodi o‘ziga xos bo‘lib, tashqi hid va rangdan holi bo‘lishi kerak. Go‘sht to‘qimalari zich va egiluvchan bo‘lishi, tanasida quyuqlashib qolgan qon qoldiqlari, o‘t suyuqligi bilan zararlangan qismlari bo‘lmasligi kerak.
Sof parranda go‘shtidan tayyorlangan kotlet teri va ustki pardalari tozalangan, to‘qimalari 2-3 eridan kesilgan, elka suyagi go‘shtidan tozalangan eri 3-4 sm qilib chopilgan. Suyakning og‘irligi 5 grammdan oshmasligi lozim. Pishirishga tayyor mahsulotda kichik file yoki 1-3 bo‘lakcha uzun boshqa file go‘shti bo‘lishi mumkin. Oval shaklida, rangi oq pushtidan pushtigacha, hidi yangi so‘yilgan tovuq go‘shtiga xos, go‘sht to‘qimalari zich, egiluvchan, urvoqqa belangan parranda kotleti xuddi sof parranda go‘shtidan tayyorlangan kotletga o‘xshash bo‘lishi lozim. Uning usti bir xil qalinlikda urvog‘ bilan qoplangan bo‘lishi, urvog‘ quruq va ko‘chgan erlari bo‘lmasligi kerak. Urvoqqa belab qovurilgan tovuq filesi kotleti yuzi sarg‘ish rangda, ta’mi xushxo‘r, suvli, yumshoq, qobig‘i kumirlovchi bo‘ladi.
Qiymali kotlet o‘tkirlangan oval shaklga ega bo‘lib, yuzi bir xil qalinlikda urvoqqa belangan, usti yorilmagan, cheti sinmagan yumshoq, sifatli go‘sht hidiga ega bo‘lishi lozim.
Tayyorlangan pishirishga tayyor mahsulotlar 6°Cgacha sovitilib, harorati 0° dan 4°Cgacha bo‘lgan sharoitda saqlanadi. Ishlovdan o‘tgan butun parranda go‘shti yog‘och yoki metall yashiklarda bir qator qo‘yilib, 36 soat davomida, urvoqqa belangan kotlet 24 soat davomida, kallapocha mahsulotlari va suyagi 18 soat da­vomida, qiyma mahsulotlari 12 soat davomida saqlanishi mumkin.
Sof go‘shtdan tayyorlangan yoki urvoqqa belangan kotletlar, qiyma mahsulotlari (kotlet, yumaloq kotlet) burchak ostida yon tomoni bilan bir qator teriladi. Kievcha, qiyma tiqib tayyorlangan kotletlar ham bir qator teriladi, lekin ular yon tomoni bilan qo‘yilmaydi. Kotletlar patnisga qalinligi 5-7sm qalinlikda terilib, sovutilgan holda saqlanadi.
Pishirilgan parranda go‘shti ikki qismdan son va to‘sh qismidan iborat bo‘lib, rangi oqishdan to och pushti ranggacha, suvli, yumshoq. Tuzi me’yorida, parranda turiga xos xushxo‘r va totimli bo‘ladi.
Qovurilgan parranda taomi yuzida qizg‘ish qobiq bo‘lib, kesimidagi rangi: tovuq, kurka filesi oq soni och kul rangdan och qo‘ng‘ir ranggacha; o‘rdak va g‘oz och yoki to‘q qo‘ng‘ir rangda bo‘lib, suvli yumshoq bo‘ladi. Terisi toza, qontalash joylari yo‘q, tuk qoldiqlaridan xoli bo‘lishi kerak.
Butun holda pishirilgan yoki qovurilgan parrandalar issiq holda 1 soatgacha saqlanishi mumkin. Uzoqroq vaqt saqlash uchun ular sovitilishi lozim. Sovitilgan parranda tarqatishdanavval porsiyagabo‘laklanib so‘ng isitilishi lozim. Parranda lahm go‘shti va mayda ilvasinlardan tayyorlangan taomlar iste’molchi talabiga ko‘ra tayyorlanadi, chunki ularni uzoqroq saqlash natijasida sifati o‘zgaradi. Parranda 1 kotlet massasi taomlari tarqatish jarayonida issiq holda 30 daqiqa davomida, dimlab pishirilgan taomlar esa 2 soat davomida saqlanadi.

Mustahkamlash uchun savollar:
1. Sof parranda go‘shtidan tayyorlangan kotlet.
2. Tayyorlangan pishirishga tayyor mahsulotlar.
3. Sof go‘shtdan tayyorlangan yoki urvoqqa belangan kotletlar.
4. Qovurilgan parranda taomi.

Комментариев нет:

Отправить комментарий