Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

3.4. QO‘Y GO‘SHTINI NIMTALASH VA SUYAKDAN AJRATISH

3.4. QO‘Y GO‘SHTINI NIMTALASH VA SUYAKDAN AJRATISH

Qo‘y go‘shti buyrak bilan kelgan bo‘lsa buyragi ajratiladi va tos suyagi bilan bel umurtqasi birlashgan eridan ko‘ndalangiga bo‘linib old va orqa bo‘laklarga ajratiladi (6-rasm).
Old qismini bo‘laklash va suyakdan ajratish. Qo‘yning old qismi: qo‘l, bo‘yin, to‘sh; biqin qismlarga ajratib bo‘laklanadi. Avval qo‘li ajratiladi, so‘ng bo‘yin umurtqa suyagi oxirgi bo‘g‘indan. chopib, bo‘yin bo‘lagi ajratiladi. Qolgan qismini ajratish uchun umurtqa suyagining tepa to‘rtib chiqqan eri ikki tomonlama suyagiga taqalib, go‘shti uzunasiga kesiladi va qovurg‘a suyagi bilan umurtqa suyagi birlashgan eridan ikki yoqlama chopilib, umurtqa suyagi ajratib olinadi. To‘sh qismi uzunasiga chopib ikkiga bo‘linadi va ikkita bo‘lak hosil qilinadi. Bir bo‘lagi to‘nkaga tashqi tomoni bilan qo‘yilib qovurg‘a suyagini umurtqa suyagidan ajralgan qismidan 8 sm qoldirilib, har bir qovurg‘a suyagi chopiladi. Go‘shti kesilib, to‘sh bo‘lagi va biqin bo‘lagi ajratiladi.
Bo‘yin bo‘lagidan go‘shtini ajratish uchun uzunasiga kesilib ingichka pichoq yordamida bo‘yin umurtqa suyagi izi bo‘yicha go‘shti kesilib, butun holda ajratiladi. Qo‘l bo‘lagi xuddi mol go‘shti qo‘l bo‘lagini suyakdan ajratishga o‘xshash olib boriladi. Go‘shtni tozalashda paylari va dag‘al birlashtiruvchi to‘qimalari olib tashlanadi. Tashqi go‘sht pardalari ajratilmaydi. To‘sh bo‘lagi suyakdan tozalanmaydi. Biqin go‘shti chetidagi pay ajratilsa, to‘shning etak qismidagi peshnob go‘shti kesib olinsa, etarli darajada tozalangan hisoblanadi.
Orqa qismini bo‘laklash va suyakdan ajratish. Son bo‘lagi tos suyagi birlashgan eri va umurtqa suyagi bi­lan birlashgan erlaridan chopilib ikkiga ajratiladi. Buning natijasida ikkita son bo‘lagi hosil bo‘ladi.
Son qismi ajratilib qolgan suyaklari ajratilmay ishlatiladi, bunda bu go‘sht butunligicha qovurish uchun ishlatilishi mumkin. Son bo‘lagi katta holda bo‘lsa, xuddi mol go‘shti son bo‘lagiga o‘xshash go‘shtning pardali izlari bo‘yicha suyaklardan ajratib 4 bo‘lakka bo‘linadi. Pazandalik ishlovidan o‘tgan, ya’ni bo‘laklarga bo‘linib, suyaklardan ajratilgan qo‘y go‘shti; qo‘l, bo‘yin, to‘sh, biqin va son qismlarga ajraladi. Ishlov berish davomida I kategoriyadagi qo‘y go‘shti 28,5% gacha, II kategoriyadagi qo‘y go‘shti 33,8% gacha o‘z vaznini yo‘qotishi mumkin.


Qo‘y go‘shti buyrak bilan kelgan bo‘lsa buyragi ajratiladi va tos suyagi bilan bel umurtqasi birlashgan eridan ko‘ndalangiga bo‘linib old va orqa bo‘laklarga ajratiladi (6-rasm).
Old qismini bo‘laklash va suyakdan ajratish. Qo‘yning old qismi: qo‘l, bo‘yin, to‘sh; biqin qismlarga ajratib bo‘laklanadi. Avval qo‘li ajratiladi, so‘ng bo‘yin umurtqa suyagi oxirgi bo‘g‘indan. chopib, bo‘yin bo‘lagi ajratiladi. Qolgan qismini ajratish uchun umurtqa suyagining tepa to‘rtib chiqqan eri ikki tomonlama suyagiga taqalib, go‘shti uzunasiga kesiladi va qovurg‘a suyagi bilan umurtqa suyagi birlashgan eridan ikki yoqlama chopilib, umurtqa suyagi ajratib olinadi. To‘sh qismi uzunasiga chopib ikkiga bo‘linadi va ikkita bo‘lak hosil qilinadi. Bir bo‘lagi to‘nkaga tashqi tomoni bilan qo‘yilib qovurg‘a suyagini umurtqa suyagidan ajralgan qismidan 8 sm qoldirilib, har bir qovurg‘a suyagi chopiladi. Go‘shti kesilib, to‘sh bo‘lagi va biqin bo‘lagi ajratiladi.
Bo‘yin bo‘lagidan go‘shtini ajratish uchun uzunasiga kesilib ingichka pichoq yordamida bo‘yin umurtqa suyagi izi bo‘yicha go‘shti kesilib, butun holda ajratiladi. Qo‘l bo‘lagi xuddi mol go‘shti qo‘l bo‘lagini suyakdan ajratishga o‘xshash olib boriladi. Go‘shtni tozalashda paylari va dag‘al birlashtiruvchi to‘qimalari olib tashlanadi. Tashqi go‘sht pardalari ajratilmaydi. To‘sh bo‘lagi suyakdan tozalanmaydi. Biqin go‘shti chetidagi pay ajratilsa, to‘shning etak qismidagi peshnob go‘shti kesib olinsa, etarli darajada tozalangan hisoblanadi.
Orqa qismini bo‘laklash va suyakdan ajratish. Son bo‘lagi tos suyagi birlashgan eri va umurtqa suyagi bi­lan birlashgan erlaridan chopilib ikkiga ajratiladi. Buning natijasida ikkita son bo‘lagi hosil bo‘ladi.
Son qismi ajratilib qolgan suyaklari ajratilmay ishlatiladi, bunda bu go‘sht butunligicha qovurish uchun ishlatilishi mumkin. Son bo‘lagi katta holda bo‘lsa, xuddi mol go‘shti son bo‘lagiga o‘xshash go‘shtning pardali izlari bo‘yicha suyaklardan ajratib 4 bo‘lakka bo‘linadi. Pazandalik ishlovidan o‘tgan, ya’ni bo‘laklarga bo‘linib, suyaklardan ajratilgan qo‘y go‘shti; qo‘l, bo‘yin, to‘sh, biqin va son qismlarga ajraladi. Ishlov berish davomida I kategoriyadagi qo‘y go‘shti 28,5% gacha, II kategoriyadagi qo‘y go‘shti 33,8% gacha o‘z vaznini yo‘qotishi mumkin.


Комментариев нет:

Отправить комментарий