Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

1.5. SABZAVOTLARNI QIYMA BILAN TULDIRISHGA TAYYORLASH. SABZAVOTLAR SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR. SAQLASH MUDDATLARI

1.5.  SABZAVOTLARNI  QIYMA  BILAN  TULDIRISHGA  TAYYORLASH. SABZAVOTLAR  SIFATIGA
QO‘YILADIGAN  TALABLAR.  SAQLASH  MUDDATLARI
  
Qovoqcha butun (maydalari) yoki portsiyalangan holda qiyma tiqishga tayyorlanishi mumkin. Birlamchi ishlovdan o‘tgan qovoqcha ko‘ndalangiga 4-5 sm balandlikda silindr shaklida kesilib, urug‘i tozalanib, 3-5 daqiqa davomida qaynoq tuzli suvda yuzaki pishiri­ladi, hosil bo‘lgan chuqurlikka qiyma tuldiriladi.
Bolgar qalampiri yuvilib, band tomonidan uyiladi, bandi, urug‘i tozalanadi, yana bir bor yuvi­lib, qaynab turgan tuzli suvga 1-2 daqiqa botirib olinib, sovitilib qiyma tiqiladi.
Pomidorga qiyma tiqish uchun uning o‘rtacha kattalikda, ezilmay pishgani olinadi. Yuvib tozalangach band tomonidan dumaloq kesiladi, ichidan urug‘i, ma'lum darajada go’sht qismi uyib olinadi, sharbati tukilib, bir oz tuz, murch syepilib so‘ng qiyma tiqiladi.
Sabzavot mahsulotlari sifatiga kuyiladigan talablar, saklanish muddatlari.
Tozalangan sabzavotlar va yarim tayyor mahsulotlar tula issiq ishlov berilishi lozim, chunki ular kun jarayonida uz sifatini ma'lum darajada uzgartiradi. Po‘stlog‘i artilgan kartoshka ochiq havoda saqlansa u asta-syekin qorayadi, chunki uning tarkibidagi amilota tirozin, polifenilo‘qsidaz fermenti ta'sirida havodagi kislorod bilan o‘qsidlanib qora rangga aylanib melanin hosil qiladi. Kartoshkani qoraytirmasdan saqlash uchun uni sovuq suvda 2-3 soat davomida tutib turish mumkin, agar bundan ko‘proq vaqt davomida saqlansa kartoshka tarkibidagi uglevodlar, S darmondori, mineral mahsulotlar suvga chiqib ketadi. Kartoshkani qorayishiga olib keluvchi ferment issiqlik tasirida parchalanadi, shu sababli pishirilgan kartoshka qoraymaydi.
Tozalangan ildizmevalar yashik yoki savatlarda harorat 0 dan 4°C gacha bo‘lgan joyda 12 soat davomida saqlanadi. Sabzavot rangi qorayib qolmasligi uchun yuziga hullangan mato yopib qo‘yiladi.
Petrushka, salat, ukrop ko‘katlari 5-10 santimetr yashikda joylashtirilib, hul mato bilan yopib qo‘yiladi va harorati 2-12°C bo‘lgan joyda 3 soat davomida saqlanishi mumkin.
Ishlovdan o‘tgan sabzavot sifati texnik sharoittalabiga javob beradigan bo‘lishi kerak. Sabzi, qizilcha toza, butun, bir xil rangda, barg pucho‘q, qoldiqlarisiz, chirigan, qorayganlari tozalangan yuzi syelgigan, lekin quruq bo‘lishi kerak. Piyoz toza, sulimagan, butun, naviga qarab o‘ziga xos rangli, qora, chiriganlari bo‘lmasligi kerak.


Mustahkamlash uchun savollar
1. Sabzavotlarni qiyma bilan tuldirishga tayyorlash.

2. Sabzavotlar sifatiga qanday talb qo‘yiladi?

Комментариев нет:

Отправить комментарий