13.7. SHARBAT VA MURABBOLAR
Meva hamda sabzavot sharbatida yangi uzib olingan meva
va sabzavotlar tarkibida mavjud bo‘lgan barcha foydali oziq moddalari
saralangan bo‘ladi, ular inson organizmida yengil hazm bo‘ladi. Oziq-ovqatlarda
vitamin kam bo‘lgan qish va erta bahor fasllarida sabzavot sharbatlari ichish
barcha yoshdagi kishilar uchun, ayniqsa yosh bolalar va kamquvvat kishilar
uchun juda foydali. Sharbatlar yangi uzib olingan mevalarning tabiiy xususiyatlarini
to‘la saqlaydi, qand qo‘shilganda esa ta'mi va to‘yimliligi yana ham ortadi.
Eti bilan tayyorlangan meva sharbatlari, masalan, o‘rik, shaftoli, olxo‘ri,
pomidor sharbatlari ayniqsa foydalidir. Bunday sharbatlarda boshqa foydali
moddalardan tashqari, pektin va kletchatka moddalari saqlangan bo‘lib, ular
ichak faoliyatini normallashtirish va organizmdagi xolesterin moddasining
kamayishiga yordam qiladi.
Sanoatda ishlab chiqariladigan quyuqlashtirilgan va
omixta sharbatlar xushta'm, quyuqlashtirilgan holatda olish uchun tabiiy
sharbat (asosan olmaniki) maxsus apparatlarda uzoq qaynatib quyultiriladi.
Tabiiy sharbatga nisbatan kontseptratsiyalangan sharbatlar tarkibida quruq
moddalar miqdori 6 marta ko‘p bo‘ladi. Meva va sabzavot sharbatlarini magazinlardan
sotib olish mumkin, shuningdek, uy sharoitida turli sharbat siqqichlardan
foydalanib tayyorlash mumkin.
Uzum sharbati uzumning barcha shifobaxsh
xususiyatlarini saqlaydi. U yengil hazm bo‘ladigan shakar (glyukoza va
fruktoza), organik kislotalar (olma, vino va limon kislotalari) va mineral
tuzlarga boy bo‘ladi. Uzum sharbatida asosan karotin (A provitamini), V va C vitaminlar
mavjud. Uzum sharbati parxez mahsuloti sifatida tavsiya etilib, yuqori
kaloriyaga egadir. Olma sharbati qand, pektin moddalari va mineral tuzlar
(ayniqsa temir tuzi)ga boy ichimlik. O‘rik sharbati (eti bilan) tarkibida
kaliy, temir tuzlari va ayniqsa karotin moddasi ko‘p bo‘ladi. Olxo‘ri sharbati
eti bilan va shakar qo‘shib tayyorlanadi, pektin moddalari ko‘p bo‘lib,
chanqovni bosadi, shuningdek me'da-ichak yo‘li faoliyatini normallashtirishga
yaxshi ta'sir ko‘rsatadi. Apelsin va mandarin sharbatlari vitaminlar (ayniqsa C vitamini)ga
boy ichimlik bo‘lib, singa kasalligiga qarshi ta'sir qilish xususiyatiga ega.
Eti bilan tayyorlangan qora smorodina sharbatida ham S vitamini miqdori ko‘p. Qo‘lupnay
va krijovnnk sharbatlarida esa birmuicha kam bo‘ladi. Pomidor sharbati
tarkibiga o‘simlikdan tayyorlanadigan ovqatlarda uchraydigan barcha vitaminlar
kiradi. Ammo bu sharbatda karotin, C vitamini,
shuningdek mineral tuzlar, shakar va organik kislotalar ayniqsa ko‘p. Pomidor
sharbati past kislotaliligi bilan xarakterlanadi, xushta'm, chanqovni bosadi.
Sabzi sharbati — karotin manbai, tarkibida inson organizmi uchun
zarur bo‘lgai kaltsiy, fosfor va temir tuzlari bor. Kaloriyasi va organizmga
singishi jihatidan boshqa sabzavot sharbatlaridan ustun turadi.
Olma-nok qo‘shilgan
dolchinli murabbo. Mevalarni po‘sti va o‘zagidan tozalab, o‘rtacha kattalikdagi
bo‘laklarga bo‘lamiz. Maydalangan mevalar kostryulga solinadi va suv hamda
dolchin qo‘shib, 15 daqiqa o‘rtacha olovda qaynatiladi. Shakar qo‘shib
aralashtiriladi va yana past olovda 10-15 daqiqa qaynatiladi. Sterillangan
shisha idishlarga murabbo qo‘yilib, og‘zi qopqoq bilan mahkamlanadi.
Kerakli
masalliqlar: 1 kg olma (shirin yoki nordon), 0,5 kg no‘q, ta'bka ko‘ra 700-800
g shakar, 1-2 yuchoy qoshiq maydalangan dolchin, 1-1,5 stakan suv.
Mustahkamlash uchun savollar.
1. Qanday sharbat
turlarini bilasiz?
2. Sharbat qanday
tayyorlanadi?
3. Sabzi
sharbatining tarkibida qanday foydali moddalar bor?
Комментариев нет:
Отправить комментарий