13.6. KISELLARNI TAYYORLASH
Jeleli shirin taomlarning eng ko‘p tayyorlanadigani kisellardir.
Kiselning ilvira holidagi quyuqligini ta'minlovchi mahsulot kartoshka kraxmali
hisoblanadi. Juxori kraxmali (mais) sutli kisel uchun ishlatiladi. Juxori
kraxmalini meva-rezavorlardan tayyorlanadigan kisel uchun ishlatilmaydi, chunki
u meva kiseliga oq botiq rang berib, donning noxush ta'mi chiqadi. Kisel pishirishda
modifikatsiyalangan kraxmal ham ishlatiladi. Shu tu-fayli kisel ancha quyuq bo‘lib,
idish chetidan yaxshi ajraluvchan bo‘ladi.
Kisellarga qo‘shiladigan kraxmallar, avval buktirib
tayyorlashni talab qilmaydilar. Gamogyen ko‘rinishidagi kleistrlangan kraxmallarni
hosil qilish uchun, kraxmal miqdoriga nisbatan 4-5 barobar ko‘p sovuq
suyuqlikda kraxmal bir xil quyuqlikda aralashtirilib, qaynab turgan suyuqlikka
solinadi va aralashtirilgan holda qaynash darajasiga kutarilib, 2-10 daqiqa
qaynatib tayyorlanadi.
Kisellarni yangi meva va rezavorlardan, quritilgan, konservalangan
myovalardan, meva sof sharbati, shakarli sharbat pyuresi, ekschratlaridan,
kvasdan, sutdan, pavidlo, murabbodan, ravochdan va boshqa mahsulotlardan hamda
quruq kisel kontsentratlaridan tayyorlanadi.
Kisellar quyuq-suyuqlik darajasiga qarab: quyuq, o‘rtacha
quyuqlikda va o‘rtacha suyuqlikda tayyorlanadi.
1 kg quyuq kisel tayyorlash uchun 60-80 g. kartoshka
kraxmali ishlatiladi. Tayyorlangan kraxmal suyuqlikka qo‘shilgandan so‘ng,
tuxtovsiz aralashtirilgan holda 5 daqiqa davomida past olovda pishiriladi.
Kraxmal ko‘proq miqdorda qo‘shilsa uning kleisterlanishi uchun mahsulot
tarkibidagi barcha suv sarf bo‘lib, quyuq kisel hosil bo‘ladi. Shu sababli
quyuq kisel issiqlik ta'sirida suyuq kiselga o‘xshash tez erimaydi,
Kisellarni qoliplarga protiven yoki portsiyali
idishlarda qaynatilib sovitilgan suv bilan namlab, shakar syepilib qo‘yilgan
holda sovitiladi. Tarqatishda idishdan bushatish uchun likopchaga sovitilgan
idishi ag‘darilib, bir oz silkitiladi. Agar bir necha portsiya hisobida quyuq kisel
tayyorlangan bo’lsa, idishdan bushatilgandan so‘ng portsiyalarga bo‘linib,
taqsimchaga solinib ustidan shakarli meva-rezavor sharbati, alohida qaymoq yoki
sovuq sut (50-100 g) berilishi mumkin. Portsiyasiga 100 g. dan 200 g.
miqdorigacha kisel beriladi.
O‘rtacha kuyuklikdagi kisellar ko‘proq tayyorlanadi.
Bunday kiselning 1 kilogramini tayyorlash uchun 35-50 g. kartoshka kraxmali
ishlatiladi.
O‘rtacha suyuqlikdagi kisellar ham o‘rtacha
quyuqlikdagi kisel singari tayyorlanib, 1 l. kisel olish uchun 20-40 g. kraxmal
ishlatiladi. Bundan tashqari bu kisellarni yorma, tvorog, makaron
mahsulotlariga, kotlet, bitochki, puding, zapekanka, sirniklar va boshqa
taomlarga sardak sifatida ham qo‘shib berish mumkin.
Yangi mevadan tayyorlangan kisel. Bu kiselni
tayyorlash uchun meva-rezavorlardan maymunjon, chernika, brusnika, qoraqat
ishlatiladi. Mevalar saralanib, qaynatilgan suvda yuviladi. Yog‘och kapkir
yordamida eziladi, miqdori ko‘p tayyorlansa ezuvchi mashinada ezib, sharbati
ajratiladi va sirlangan idishga solib muzxonaga qo‘yiladi. Turpiga (1:6) suv
quyib 10-15 daqiqa qaynatiladi va suyuqligi suziladi, shakar qo‘shib bir
qaynatib sharbat tayyorlanadi. Kraxmalga (1:5) qaynatib sovitilgan suv qo‘shib
aralashtiriladi, uni meva sharbatiga qo‘shib 1-2 daqiqa qaynagandan so‘ng,
olovdan olinib, muzxonadagi meva sof sharbati bilan aralashtiriladi. Meva sof
sharbati kiselga yangi meva mazasi, rangi, xushxurligini beradi. Bir oz
sovitilib stakanlarga qo‘yilib, ustidan shakar syepib sovitiladi va harorati
10-14°C ga yetgandan so‘ng tarqatiladi.
Sut kiseli. Sut kiselini tayyorlash uchun sut yoki
suv aralashtirilgan sut ishlatiladi. Agar kisel suv-sut aralashmasidan
tayyorlansa sut qaynagandan so‘ng unga suv qo‘shilishi lozim. Juxori kraxmali
qaynatib sovitilgan suyuqlik bilan aralashtirilib elakdan o‘tkaziladi. Qaynab
turgan suyuqlikka tayyorlangan kraxmal qo‘shib aralashtirilgan holda olov
balandlatiladi va qaynatiladi. Qaynab chikgach olov pasaytirilib 10 daqiqa
qaynatib tayyor xolga keltiriladi va vanilin qo‘shib, stakanga qo‘yiladi.
Sovigach iste'molga tarqatiladi.
Mustahkamlash uchun savollar.
1.Kisel tayyorlash uchun qanday mahsuloyelardan
foydalaniladi?
2.Kisellarni turlarini bilasizmi?
3.yangi mevadan kisel qanday tayyorlanadi?
4.Sut kiseli qanday tayyorlanadi?
Комментариев нет:
Отправить комментарий