13.3. BALIQ VA GO‘SHTLI YAXNA
TAOMLAR
Sabzavotlarga go‘sht
qo‘shib tayyorlanadigan salat. Parrak-parrak qilib to‘g‘ralgan piyoz, pomidor,
bodryaщ va pishirilgan tushtni somoncha qilib to‘g‘rab, tuz va tuyilgan murch
sepib yaxshilab aralashtiriladi. Salat likoplarga solinib, yuziga ozgina qaymoq
qo‘yiladi hamda pomidor, piyoz va bodring parraklari bilan bezatilib dasturxonga
tortiladi. Bunday salat yaxna taom sifatida iste’mol qilinadi..
Tayyorlash uchun
4-5donapomidor, 2 dona bodring, 2 bosh piyoz. 200 g pishgan go‘sht, 3 oshqoshiq
qaymoq, ta’bga ko‘ra tuz va ziravorlar kerak bo‘ladi.
Go‘sht,
kallapocha, parranda va ilvasinlardan sovuq taom va gazaklar tayyorlash uchun,
ularni issiq taomlar uchun pishirgandek pishirib, qovurib pishiriladi. Qaynatib
pishirish va qovurish uchun go‘shtning tegishli bo‘laklari ishlatiladi. Go‘sht
va go‘sht mahsulotlaridan tayyorlangan sovuqtaomlar garnir bilan, ustiga sardak
solingan mahsulot bilan, ezib pashtet holiga keltirilgan holda, uta pishirib
ilvira holida tarqatiladi.
Dudlangan cho‘chqa
go‘shti garnir bilan. Dudlangan cho‘chqa go‘shtining tush qismi, son qismi va
boshqa qismlari porsiyasiga 2-3 bo‘lakdan qilib kesilib tayyorlanadi va
likobcha yoki laganchaga solib yoniga garnir sifatida 3-4 xil sabzavot (sabzi,
qizil uzakli karam, karnishon, kuk no‘xat, pomidor, salat bargi) aralashmasidan
tayyorlangan garnir solinib, salat bargi, ko‘kat bilan bezaladi. Alohida sardak
idishida sirkali er kalampir sardagi beriladi. Uni garnirning bir chetiga quyib
bersa ham bo‘ladi.
Pushti mag‘izdan o‘rta
yumshoqlikda qovurib tayyorlangan rostbif sovitilib, to‘qimasiga kundalang
qilib kesiladi va porsiyasiga 2-3 bo‘lakdan taqsimlanadi. Uni likobchaga solib,
yoniga 3-4 xil sabzavot (salat bargi, kornishon, pomidor, qirilgan er qalampir)
garnir, chopilgan jele qo‘yilib, salat bargi, ko‘kat bilan bezaladi. Taomning
bir chetiga yoki alohida sardak idishida sirkali er qalampir yoki kornishonli
mayonez sardagi beriladi.
Pishirilgan go‘sht
yoki go‘sht mahsulotlari, garnir bilan (go‘sht assortisi). Pishirilgan go‘sht mahsulotlari
sovitiladi va porsiyasiga 2-3 bo‘lakdan yupqa kesiladi va porsiyali
laganchaga qo‘yilib yoniga 3-4 xil sabzavot (pishirilgan sabzi, kartoshka, qizil, yangi yoki
tuzlangan pomidor, bodring, qizil o‘zakli karam, ko‘k salat) aralashmasidan
tayyorlangan garnir solinib, ko‘kat, salat bargi bilan bezaladi. Alohida sardak
idishida sirkali er qalampir, yoki kornishonli mayonez sardagi beriladi. Agar
parranda go‘shtidan sovuq taom tayyorlansa garnir sifatida marinadlangan
pomidor, olma, nok berilishi ham mumkin.
Mol go‘shti
ilvirasi. Mol go‘shti boldir go‘shti suyagi bilan yoki oyoq qismi ishlovdan o‘tkazilib,
sovuq suv quyshshb, qaynatiladi. qaynatish jarayonida vaqti-vaqti bilan ko‘pigi,
yuzidagi yog‘i suzilib, suyagidan go‘shti oson ajralish darajasiga etguncha
yumshoqlikda Qaynatiladi. Suyuqligiga tayyor bo‘lishdan bir soat avval yog‘siz jazlangan
sabzavot va ishlovdan o‘tgan ko‘kat ildizi solinib, tayyor bo‘lishidan 5-7 daqiqa
avval suzib olinadi. Maxsulot 6-8 soat qaynatiladi.1 kg go‘sht mahsuloti uchun
1,5-2 litr suv olinadi. Tayyor go‘sht mahsuloti suyagi bilan suzib olinib, suyagi ajratilib, go‘shti
40-50°Cga sovitilib mayda kubik shaklida to‘g‘ralib suzilgan suyuqligiga qo‘shiladi,
tuz, ziravor solib kaynatiladi va plitadan olinib mayda chopilib ezilgan
sarimsoqpiyoz qo‘shib aralashtiriladi. Tayyorlangan ilvira maxsus idishlarga
qalinligi 4 sm. dan qilib aralashtirib qo‘yiladi. Uy haroratigacha sovitish
vaqtida ilvira vaqti-vaqti bilan aralashtirib turiladi. Bundan maqsad
ilvira tarkibidagi mahsulotlarni bir xilda joylashtirishdir. Ilvira qotishi
uchun 8 soat davomida muzxonada ushlanadi.
Ilvirani
tarqatishdan oldin u porsiyaga taqsimlab (100 gr.), likobcha yoki laganchaga
solinib, alohdda sardak idishida sirkali er qalampir sardagi beriladi.
Ilviraga tuzlangan, konservalangan sabzavotlar qo‘shimcha garnir sifatida qo‘shib
berilishi ham mumkin. Taom ko‘kat bilan bezaladi.
Yaxna til. Qo‘y
yoki mol tili sovuq ishlovdan o‘tkaziladi. Issiq suvga solinib, harorat qaynash
darajasigacha kutariladi, ko‘pigi vaqt-vaqti bilan suzib olib
turiladi, so‘ngra past haroratda miltillatib qaynatib pishiriladi. Bunda 1
kg xom til uchun 1,0-1,5 l. suv olinadi. Tilning ta’mi va xushxurligini
oshirish uchun pishish jarayonida ishlovdan o‘tgan xom sabzi, piyoz, sarimsoq
piyoz, ko‘kat ildizlari solinadi. Pishgan til sovuq suvga botirib olinib,
yuzidagi terisi shilib tashlanadi,. Uzi pishgan til suyuqligida tuz solinib,
bir oz ushlanadi, Suyuqlikdan suzib olib sovitiladi, kishi boshiga 2-3 tilim
hisobida kesilib, taqsimchaga qo‘yiladi, ko‘kat bilan bezalgan holda dasturxonga
tortiladi. Kishi boshiga pishgan tilni 50-75 g. hisobida berish mumkin.
Ba’zi hollarda yaxna tilga
qo‘shib yangi pomidor,
bodring yoki marinovka qilingan sabzavotlarni ham berish mumkin. Bunday
mahsulotlar garnir sifatida iste’mol qilinishi mumkin.
Yaxna go‘sht. Bu
taom uchun mol yoki qo‘y go‘shti ishlatiladi. 1,5-2,0 kg go‘sht pishirish
uchun mo‘ljallangan tana qismidan tilimlanib tayyorlanadi va qaynab turgan suvga
(1 kg go‘shtga 1,0-1,5 l. suv hisobida) solinib, qaynash darajasiga etkaziladi,
ustidagi ko‘pigi vaqtvaqti bilan suzib olinib, past haroratda miltillatib
qaynatiladi. Go‘sht 50-70 min. qaynagandan so‘ng ishlovdan o‘tkazilgan sabzi,
sholg‘om (kichigi butun,
kattasi 2-4 bo‘lib), piyoz (xalqa-xalqa qilib kesib) solinadi. Pishishdai 2-3 minut avval tuz va
ziravorlar solinadi. Pishgan go‘sht, sabzi va sholg‘om suyuqlikdan suzib
olinib, uy haroratigacha sovitiladi. Dasturxonga tortishda pishgan go‘sht bo‘lagi ko‘ndalang holda kishi
boshiga 2-3 bo‘lakdan 50-75 g. hisobida kesib, taqsimchaga teriladi, yoniga pishirilgan
sholg‘om, sabzi quyib, ko‘kat bilan bezatiladi. Bu taom iste’molchi talabiga
ko‘ra issiq holida tortilishi ham mumkin.
Piyozli qazi.
Xonaki usulda yoki oziq ovqat sanoati korxonalarida tayyorlangan qazi iliq
suvda yuviladi, keyin sovuq suvga solinib asta-sekin qaynash darajasiga etkaziladi.
Qaynash davrigacha qazi igna bilan bir necha eridan teshiladi. Agar igna bilan
teshilmay pishirilsa, qazi ichagi ichidagi bosimning oshishi natijasida ichak
yorilib ketishi va qazi uz shaklini yo‘qotishimumkin. Qazi past haroratda
2,0-2,5 soat miltillatib qaynatilish mumkin. Pishgan qazi suyuqliqdan suzib
olinib, uy haroratigacha sovitiladi. Bosh piyoz saralab tozalanadi, yuvib
xalqa-halqa qilib kesiladi, yanchilgan qora murch sepiladi. Dasturxonga
tortishda qazi halqa-halka qilib kesilib, taksimchaga teriladi, bir chetiga
murchli piyoz uyib qo‘yilib, ko‘kat bilan bezatiladi.
Pishirilgan qazi
100 g, bosh piyoz 20 g, tuyulgan qora murch 0,2 g.
Hasip. Lahm quy go‘shti,
dumba yog‘i, qorataloq va piyoz mayda to‘g‘raladi. Go‘sht va qorataloq go‘sht
qiymalagichdan o‘tkaziladi. Guruch yormasi saralanib, iliq suvda yuviladi.
Tayyorlangan mahsulot suv, ta’bga ko‘ra tuz, qalampir va ziravorlar. qo‘shib,
aralashtirilgan holda ichakka qo‘yiladi. Bunda ichakning bir uchi ip bilan bog‘langan
bo‘lishi kerak Ichak tuldirilgandan so‘ng ip bilan ikkinchi uchi bog‘lanadi va
sovuq suvga solinib, o‘rta me’yorda isitilib qaynash darajasiga etkaziladi,
ta’bga ko‘ra tuz solinadi. Hasipmiltillatib qaynatilgan holda 60 minut davomida
tayyor holga keltirilgandanso‘ng suyuqlikdan suzib olinib, uy haroratigacha
sovutiladi. Dasturxonga tortishda ichak keng yoki ingichkaligi hisobga
olinganholda halqa-halqa qilib kesib taqsimchaga qo‘yiladi, ko‘kat bilan
bezatiladi. Iste’molchi xohishiga ko‘ra Hasip issiq holda tortilishi ham mumkin.
Hasip vazn og‘irligi 100-200 g. hisobida beriladi.
Sovuq taomlar va
gazaklar uchun yangi baliq yoki gastronom baliq mahsulotlari ishlatiladi. Yangi
baliqlarga ishlov berish va bo‘laklarga bo‘lish issiq baliq taomlarinikiga
uxshash olib boriladi.
Tuzlangan baliq
(porsiyalangan). Baliqni porsiyasiga 2-3 bo‘lakdan qilib yupqa kesiladi va
likobcha yoki laganchaga qo‘yiladi. Tarqatishda baliq yoniga limon parragi va ko‘kat
solib beriladi. Agar taom osyotr oilasidagi baliqlardan tayyorlansa uni
pishirib yupka kesilgan kemirchak suyaklari bilan bezab beriladi.
Shprot yoki
sardina konservasi bankasi ochilib, bir qator qilib likobchaga terilib, ustidan
sharbat qo‘yiladi. Ustiga limon parragi qo‘yilib ko‘kat sepib beriladi.
Saralab, tozalanib yuvib ishlovdan o‘tgan
kilki, hamsa yoki salaka balig‘i likobchaga terilib, bir chetiga mayda to‘g‘ralgan
kuk yoki bosh piyoz qo‘yilib ustidan dog‘langan o‘simlik yog‘i qo‘yilib ko‘kat
bilan bezaladi. Dog‘langan yog‘ urniga salat sardagi quyib berilishi ham
mumkin. Bu taomga pishirilgan kartoshka (100, 150 g.) kuk piyoz(15 g.) qo‘shib
berilishi ham mumkin.
Ishlovdan utib
lahmga ajratilgan seld porsiyasiga 2-3 donadan bo‘linib, seld likobchasiga
(seledochnisa) qo‘yiladi, yoniga pishirib kubik shaklida kesilgan kartoshka,
sabzi, qizilcha, parrak-parrak shaklida kesilgan yangi bodring, pallacha
shaklida kesilgan pomidor, ishlovdan o‘tgan kuk no‘xat, tuxum, tutralgan kuk
piyoz, xalqa shaklida to‘g‘ralgan bosh piyozlardan quyib beriladi. Seld salat
bargi va ko‘kat bilan bezalishi mumkin, Garnirlarni quyganda rangiga qarab
ketmaket qo‘yiladi.
Seld ustidan
salat sardagi yoki gorchisali salat sardagi berilishi mumkin. Sabzavotlarni
shakldor pichoqlar yordamida kesiladi. Garnirning bir qismi idishga yotiqroq
solinib ustidan seld quyib tarqatiladi.
Seld laxm go‘shti
burchak ostida porsiyasiga 2-3 bo‘lakdan qilib kesiladi va maxsus idishga yoki
likobchaga solinadi va ko‘kat bilan bezaladi. Kartoshka bochkaga, zoldircha
yoki nok shaklida kesilib, pishirilib likobchaga solinadi, alohida kichik
likobchada sovitilgansariyog‘ beriladi.
Seld (sof filesi)
35, kartoshka 77, sariyor 15. Sof og‘irligi 125.
Chopilgan seld.
Suyaksiz terisiz seldning laxmgo‘shti, puchog‘i artilgan urug‘siz olma, sut yoki
suvda buktirilib suyuqligi siqilgan qobiqsiz oq bulka non, mayda chopilib
yuzaki jazlangan piyoz aralashtirilib qiymalovchi mashinadan o‘tkaziladi yoki
pichoqda to‘g‘rab yaxlit bir aralashma hosil qilinadi. So‘ng yumshatilgan
sariyog‘, murch, sirka qo‘shib
ko‘pirarli darajada aralashtiriladi, likobcha yoki seld solinadigan maxsus
idishga solinib baliq shakli beriladi yoki yog‘ga botirilgan kritiq bilan
archaga uxshash bezak beriladi va sovuqxonada biroz qotiriladi. Tarqatishda
seld, olma pishirib, mayda chopilgan tuxum, bodring, pomidor, salat bargi, ko‘katlar
bilan bezaladi.
Qovurilgan baliq
marinad ostidagi taomni tayyorlaщ uchun har xil
baliqlar ishlatiladi. Ular turiga qarab terili, suyaksiz lahmga yoki terili,
qovurga suyakli bo‘lakka ajratiladi. Ba’zi hollarda baliqlar butun holda
(navaga, muz baliq, qalqonbaliq va boshqalar) ishlatiladi.
Baliq porsiyalanib
tuz, murch sepib unga belab o‘simlik yog‘ida 2 yoqlama qovuriladi va qovurish
shkafida iste’molga tayyor holga keltiriladi. Kovurilgan baliq sovitiladi vya
likobcha yoki salat idishiga, solib ustidan marinad Qo‘yiladi va mayda to‘g‘ralgan
kuk piyoz sepib yoki ko‘kat bilan bezab beriladi. Yana taom danaksiz zaytun
mevasi bilan bezalishi mumkin.
Baliq (terili
suyaksiz lahm) 90, burdoy uni 5, o‘simlik yog‘i 5, marinad 75, ko‘k piyoz 10,
ziravor. Sof og‘irligi 160,
Sovuq taomlarni
tayyorlashda dengiz mahsulotlari, (krab, krivetka, qisqichbaka, kalmar, dengiz
toji, ustrisa «Okean» pastasi) ishlatiladi. Ularga ishlov berish «Dengiz
mahsulotlariga ishlov berish» matnida ta’kidlanganidek amalga oshiriladi.
Marinad ostidagi
krab. Konservalangan krab bankasidan olinib ustidagi qog‘ozga uxshash
plastinkalaridan tozalanib, likobcha yoki salat idishiga uyib solinadi, ustidan
sabzavot marinadi qo‘yilib, to‘g‘ralgan kuk piyoz va ko‘kat bilan bezab
beriladi. Bezash uchun zaytun mevasi ham ishlatilishi mumkin.
Krab, kalmar yoki
dengiz toji qo‘shib tayyorlangan kartoshka salati. Kalmar, dengiz toji filesi
tuzli suvda 5-7 daqiqa qaynatilib, uz suvida sovitiladi, krablar qog‘ozga uxshash
plastinkalardan tozalanadi va tilim-tilim shaklida kesiladi. Mahsulotning 1/4
qismini taomni bezash uchun qoldiriladi. Kartoshka salati mahsuloti tayyorlanib
mayda to‘g‘ralgan dengiz maxsuloti nordonroq qaymoq mayonez yoki Salat sardagi
qo‘shib aralashtiriladi va likobcha tarelka yoki salat idishiga uyub solib
dengiz mahsuloti bo‘lakchalari, ko‘kat bilan bezab beriladi.
Mustahkamlash uchun savollar.
1. Go‘sht, parranda va ilvasinlardan
qanday sovuq, taom tayyorlanadi?
2. Tuzlangan
baliq
3.Gastronom baliq mahsulotlarinn
iste'molchilarga tarqatish uchun qanday tayyorlanadi?
4. Saralab, tozalanib yuvib
ishlovdan o‘tgan kilki
5. Garnir va er Qalampirli
pishirilgan baliq
6. Marinad ostidagi krab
7.Sovuq, taomlar uchun qanday
sardak va zapravkalar ishlatiladi?
8.Ilvira tayyorlash
jarayonini tushuntirib bering.
Комментариев нет:
Отправить комментарий