1.3. KARAM VA PIYOZLARGA ISHLOV BERISH
Qizil uzoq, oq uzak, savoy karamlari bir xil
ishlovdan o‘tadi. Uning chirigan barglari, ifloslangan yerlaridan tozalanib, to‘rtib
chiqqan uzagi chopib tashlanadi va yuviladi. Uzagi bo‘ylab ikki yoki to‘rtga bo‘linib
uzagi kesib olinadi. Agar karam kapalak yoki kapalak qurti bilan zararlangan bo’lsa,
50-60 misqol osh tuzi eritilgan 1 litr shur suvga 15-20 daqiqa solib qo‘yiladi.
Bunda suv yuziga suzib chiqqan zararkunandalar olib tashlanib, karam bo’laklari
toza suvda yana bir bor yuviladi. Ishlovdan ut-gan karam qo‘lda yoki mashina
yordamida to‘g‘raladi.
Somoncha. To‘rtga, oltiga bo‘linib
tayyorlangan karam ko‘ndalangiga somoncha shaklida to‘g‘raladi. borshchlar,
karam kotleti, salatlar uchun ishlatiladi.
Kvadrat
(shashka). Karam ko‘ndalangiga 2-2,5 SM qilib, so‘ng uzunasiga kvadrat yoki
shashka shaklini berib kesiladi. Shchilar, borshch, ragular, sabzavotli suyuq
ovqatlar uchun ishlatiladi.
Pallacha. Mayda karamlar o‘rtasidan
ikkiga bo‘linadi. So‘ngra radiusi bo‘yicha bir necha bo’lakka bo‘linadi. Uni
pishirish uchun, avval yuzaki pishirib so‘ng qovurish uchun ishlatiladi.
Qiymalash. Karam avval
somoncha shaklida to‘g‘raladi, so‘ng qo‘lda yoki kutter yordamida chopib
qiymalanadi. Sabzavot qiymalari uchun ishlatiladi.
Gul karam. Ko‘k barglari
ajratilib gul bandidan 1-1,5 sm qoldirgan holda o‘zak bandidan kesilib butun
gulchalar hosil qilinadi, bir oz qoraygan, chirigan yerlari qirg‘ich yoki pichoq
yordamida qirib tashlanib, yuviladi agar gul karam zararkunanda hasharotlar
bilan zararlangan bo‘lsa tuzli sovuq suvga botirib olinadi va yuviladi.
Bryussel karami ovqatlanish
korxonalariga ildizli yoki ildizi kesilgan holda kelib tushishi mumkin, karam
ildizli holda unga issiqlik ishlovi berishdan avval ildizi kesiladi, buzilgan
barglari tozalanib yuviladi. Agar karam bir oz so‘ligan bo‘lsa, uni 20-30
daqiqa sovuq suvga solib qo‘yiladi.
Kolrabi karamini saralanadi, po‘sti
qo‘lda tozalanib yuviladi. Somoncha, to‘rtburchakli to‘g‘ri, tilim-tilim
shaklida kesilib suyuq ovqatlar, salatlar tayyorlash uchun ishlatiladi.
Bosh piyoz saralanib,
ildiz va band tomonidan kesilib qurigan po‘sti tozalanib, sovuq suvda yuviladi
yirik korxonalarda piyoz tozalash uchun so‘rib olish moslamasiga ega bo‘lgan
maxsus shkaflar o‘rnatiladi. Ular efir moyini so‘rib oladi. Piyozni qizdirish usuli bilan ham
tozalash mumkin. Buning uchun piyoz 1200-1300 darajada qizdirishga moslangan
agregatda yuzaki kuydirilib, yuvib tozalovchi mashinalarda tozalangach, qo‘lda
ikkinchi bor yuvilib pokizalanadi.
Piyoz ishlatishdan oldin to‘g‘ralishi kerak, chunki
avvalroq to‘g‘ralsa efir moylari uchib ketadi va sulib qoladi. Piyoz quyidagi
shakllarda to‘g‘raladi. Bosh piyoz ko‘ndalangiga 1-2 mm qalinlikda kesiladi va
xalqa-xalqa shaklida ajratiladi. Qizdirilgan yog‘da qovurish va kabob
tayyorlashda ishlatiladi.
Yarim xalqa (somoncha). Bosh piyoz uzagi
bo‘yicha uzunasiga ikkiga bo‘linib yoki to‘rtga bo‘linib ko‘ndalangiga 1-2 mm
qalinlikda to‘g‘raladi. Suyuq ovkatlar, sardaklar, vinyegret tayyorlashda
ishlatiladi.
Mayda kubik. Piyoz uzunasiga
ikkiga bo‘linib ko‘ndalangiga 1-3 mm qalinlikda kesilib ustma-ust qo‘yilib ko‘ndalangiga
mayda kubik shaklida to‘g‘raladi. Yormali suyuq ovqatlar, xamirli suyuq
ovqatlar, sutkali shchi, qiyma tayyorlashga ishlatiladi.
Sarimsoqpiyoz ildizi kesilib, po‘sti tozalanib,
pallacha donachalariga ajratiladi, po‘stlog‘lari tozalanib yuviladi.
Salatbop
va dessert sabzavotlarga ishlov berish. Konservalanadigan sabzavotlarga ishlov berish.
Pomidor - katta-kichikligi pishgan darajasiga qarab (pishgan, o‘rtacha
pishgan, o‘ta pishgan) saralanadi. Chirigan, ezilgan pomidorlar ajratiladi.
Yuvilib, band tomonidan kesib, bandi olib tashlanadi. O‘rtacha kattalikdagi va
mayda pishgan pomidor salat tayyorlash, qo‘shimcha garnir uchun, ichiga qiyma
tiqib tayyorlash
uchun ishlatiladi. Ezilib pishganlari suyuq ovqatlar, sardaklar uchun, dimlab
tayyorlanadigan taomlar uchun ishlatiladi. Pomidor ko‘ndalangiga kesilib
qovurish uchun ishlatiladi. Pallacha shaklida kesib salat tayyorlash yoki
taomlarni bezash uchun, suyuq ko‘katlar uchun ishlatiladi.
Baqalajon saralanib, band tomonidan kesilib olib tashlanadi, katta baqalajonlarning
po‘sti tozalanadi. Parak-parrak, tilim-tilim shaklida kesib qovurish, kubik
shaklida kesib suyuq ovqatlar uchun ishlatiladi.
Qalampir (achchiq va shirin) saralanadi, yuviladi, ko‘ndalangiga kesilib,
urug‘i tozalanib, ko‘ndalangiga somoncha shaklida kesilib, suyuq ovqatlarga
ishlatiladi, mayda kubik shaklida kesilib suyuq ovqatlarga ishlatiladi.
Koxu, nemal oq, qichitqi o‘t saralanib, so‘ligan, chirigan, sarg‘aygan, qattiq
barglari olib tashlanadi, bandi kesiladi. Tozalangan ko‘kat sovuq suvga solib
bir necha daqiqa bo‘ktirilib yuviladi va oqava suvda chayilib, qum, loy qoldiqlaridan xoli
qilinadi. Ismaloq issiq, ishlovdan avval yuvilishi kerak, chunki u hul holda
turib qolsa tez buziladi.
Shovul saralanib sarg‘aygan, chirigan barglari olib tashlanadi, bandi kesilib,
xuddi koxuga o‘xshash yuvib pokizalanadi.
Tuzlangan karam suvi siqilib, saralanib, har xil aralashmalardan
tozalanib, yirik to‘g‘ralgan slizi karam maydalanadi. O‘ta nordon karam sovuq suvda
bir oz chayiladi.
Tuzlangan bodring sovuq suvda yuviladi. Tuzlangan yoki marinadlangan
mayda bodring band tomonidan bir oz kesiladi, butun yoki bo‘lingan holda
ishlatiladi. Yirik, sariq bodring po‘stlari archiladi, uzunasiga 4 bo‘lakka bo‘lib, urug‘idan
tozalanadi. Tilim-tilim, romb shaklida kesilib solyanka, salat uchun, somoncha
shaklida kesilib-rassolniklar uchun, mayda kubik shaklida kesilib yaxna taomlar
uchun, ushoq ko‘rinishda - sardaklar uchun ishlatilishi mumkin.
Yangi muzlatilgan sabzavotlar. Ko’k no‘xat, loviya, tomat,
qovoqchalar, qalampir, jo‘xori, kartoshka, gul karam, ko‘kat va boshqa
sabzavotlar muzlatilgan holda keltiriladi. Tez muzlatilgan sabzavotlarda
ularning tabiiy ta'mi, mazasi, hidi, rangi, tashqi ko‘rinishi saqlanib
qoladi. Muzlatilgan sabzavotlar 12-18°C haroratli sovuq, omborlarda saqlanadi.
Mustahkanlash uchun savollar
1. Karam va piyozlarga ishlov berishni tushuntiring.
2. Salatbop va dessert sabzavotlarga ishlov berishni tushuntiring.
Комментариев нет:
Отправить комментарий