1.2.
SABZAVOTLARGA MEXANIK ISHLOV BERISH
Sabzavotlardan taom tayyorlash jarayonida ularga
ishlov beriladi. Har xil turdagi sabzavotlardan taom tayyorlashda ularga ishlov
berishda tozalash, bug‘ yordamida tozalash,kesish, oddiy usulda kesish,
murrakab usulda kesish, to‘g‘rash,somoncha usulda to‘g‘rash, to‘g‘ri to‘rt
burchak usulida to‘g‘rash, kubiklar holatida to‘g‘rash usullari kabi turlaridan
foydalaniladi. Taom tayyorlashda sabzavotlarning yupqa va puxta pustli, kam
kuzli va yaxshi ta'mli navlaridan foydalangan ma'qul.Sabzavotlarga mexanik
usulda pazandalik ishlovi berish: mexanik, termik, kimyoviy usullarda olib
borilishi mumkin. Bular orasida mexanik ishlov berish ko‘proq tarqalgan usuldir.Quyida
sabzavot mahsulotlariga mexanik ishlov berish jarayonlarini qaraymiz.
Tugunak va ildiz mevalilarga
ishlov berish. Taom tayyorlashda kartoshkaning yupqa va puxta pustli, kam kuzli
va yaxshi ta'mli navlaridan foydalangan ma'qul. Kartoshkaga mexanik usulda
pazandalik ishlovi berish: mexanik, termik, kimyoviy usullarda olib borilishi
mumkin. Bular orasida mexanik ishlov berish ko‘proq tarqalgan usuldir.

Tozalash. Kartoshkani
tuxtovsiz harakatda bo‘lgan yoki vaqt-vaqti bilan tuxtab ishlaydigan kartoshka
tozalaydigan mashinalarda tozalanadi. Vaqt-vaqti bilan tuxtab ishlovchi
kartoshka tozalash mashinalaridan foydalanganda dastlab vodoprovod jumragi
ochiladi, mashina ishga tushiriladi va yuklovchi voronkadan kartoshka solinib,
mashina ostki diski va detalariga urnatilgan qirg‘ich toshlar yordamida
tozalanadi. Bunda kartoshka po‘sti va bir oz kartoshka to‘qimalari ishqalanib
suv bilan yuvilib tozalanadi.
Umumiy qayta ishlovdan o‘tkazuvchi sanoat
korxonalarida, mahsulot tayyorlovchi yirik fabrikalarda tozalashning bug‘
yordamida yoki kuydirish usullari qo‘llaniladi.
Bug‘ yordamida tozalash usulida kartoshkaga yuqori
bosimli bug‘ bilan ishlov beriladi. Bunda kartoshkani tozalash uchun silindr ko‘rinishidagi
1100-1200°C haroratli pechda 6-12 syekund davomida ushlanib yuzaki kuydiriladi.
Kuydirilgan kartoshka yuvish mashinalariga tushadi, u yerda po‘stlog‘i
tozalanadi va suv bilan yuviladi.
Kartoshkani shakl berib kesish. Kartoshkaga
tozalangan, butun yoki ma'lum shakllarda kesilgan holda issiq ishlov beriladi.
Kartoshkani oddiy yoki murakkab usulda kesish mumkin.
Oddiy usulda kesilgan
kartoshka kundalik ishimizda ishlatiladi: somoncha, to‘g‘ri to‘rtburchakli
uzunchoq, pallacha, kubik, tilim-tilim, parrak-parrak shakllarida (1-rasm) to‘g‘rash
mumkin. Kartoshkani bu shakllarda to‘g‘rash murakkab jarayon bo‘lib, uni yengillashtirish
uchun maxsus asboblar va sabzavot to‘g‘rovchi mashinalardan foydalaniladi.
Kartoshkani somoncha va pallacha qilib to‘g‘rashda qul mehnatidan foydalaniladi.

Murakkab usulda kesish deb,
kartoshkani bochkacha, sharcha, nokcha, sarimsoq, piyozcha, burama, qirindi
shakllarida kesilishiga aytiladi (2-rasm). Bunday xolda kartoshka qulda kesiladi.
Murakkab shaklli kartoshka bo’laklarini olish uchun maxsus asboblar ishlatiladi
(3-rasm).
Somoncha. Xom kartoshka yupqa kesilib ustma-ust qo‘yilib
uzunligi 4-5 sm, qalinligi 0,2 sm qilib to‘g‘raladi. Bu shaklda kesilgan
kartoshka ko‘p miqdordagi qizdirilgan yog‘da qovurish uchun ishlatiladi.
To‘g‘ri to‘rtburchakli uzunchoq. Xom kartoshka 0,7-1,0
sm qalinlikda kesilib ustma-ust qo‘yiladi va 0,7-1,0 sm kenglikda 3-4 sm
uzunlikda kesiladi. Bunday kartoshka qovurish uchun, borshchlar uchun (sibircha
va flotchadan tashqari), rassolniklar (tuzlangan bodring solingan sho‘rva)
uchun, makaronli sho‘rvalar va boshqa taomlar uchun ishlatiladi.
Kubiklar.
Xuddi to‘rtburchakli uzunchoq to‘g‘rashga uxshash kesilib, kub shakli berib to‘g‘raladi.. Uz
ishlatilish bo‘yicha yirik holda 2-2,5 sm, urtacha holda 1-1,5 sm, mayda holda
0,3-0,5 sm kesish mumkin. Yirik kubik shaklida kesilgan xom kartoshka dimlash
uchun va suyuk oshlarga ishlatiladi, urtacha kattalikdagi kartoshka sutga solib
pishirish va dimlash uchun pishirib mayda holdagi kesilgan kartoshka sovuq
taomlarga garniri sifatida, salatlar uchun ishlatiladi.

Pallacha. O‘rtacha
kattalikdagi kartoshka o‘rtasidan bo‘linib radiusi asosida pallachalarga
ajratib kesiladi. Bu usulda kesilgan xom kartoshka rassolniklar, ragular
duxovkada tayyorlanadigan mol go‘shti taomi, qizdirilgan yog‘da qovurish uchun
ishlatiladi.
Ildizmevalar qo‘lda,
mashinada va termik usulda ishlovdan o‘tkaziladi. Sabzi, sholg‘om, lavlagi,
turp katta kichikligiga qarab, chiriganlari olib tashlanib saralanadi, yangi
bargli sabzi lavlagi barglari kesilib, qo‘lda yoki mashinada yuvilib, po‘chog‘i
artilgach, yana yuviladi. Lavlagi, sholg‘om, turp va mayda sabzilar, kartoshka
tozalaydigan mashinada, yirik sabzilar esa qo‘lda tozalanadi.
Quyida sabzini kesish shakllari bo‘yicha oddiy va
murakkab usulda to‘g‘rash yullari bayon etilgan.
Somoncha. Qo‘lda yoki mashinada to‘g‘rash
mumkin. Qo‘lda to‘g‘ralganda sabzi uzunasiga yupqa qilib kesilib ustma-ust
quyib somoncha shaklida to‘g‘raladi. marinad, borshch ugrali suyuq oshlar,
rassolnik, sabzi kotletlari uchun ishlatiladi.
To‘rtburchakli uzunchoq kesish. xom sabzi kundalangiga
3,5-4 sm uzunlikda kesilib so‘ng 0,5 sm qalinlikda to‘rtburchak shaklida
uzunchoq kesiladi. makaron mahsulotlari suyuq ovqatlar uchun, sabzavotli sho‘rvalar
uchun ishlatiladi.
Kubiklar. sabzi uzunasiga to‘rtburchakli
qilib kesiladi. So‘ngra uni bo‘yicha kubik shakli berilib to‘g‘raladi. hajm
jihatdan kubiklar urtacha, kichik va ushoq holida kesilgan bo‘lishi mumkin, oz
miqdordagi suvda pishirish, toblash uchun sabzi urtacha kattalikda kubik
shaklida kesiladi. Mayda kubik shaklidagi xom sabzilar sho‘rvaga ishlatiladi.
Pishirilgan sabzi yaxna taomlarga ishlatiladi.
Pallacha. Sabzi uzunligi bo‘yicha
4 sm dan qilib silindr shaklida kesiladi, so‘ng uni uzunligi bo‘yicha o‘rtasidan kesiladi
va radiusi bo‘ylab pallachalarga bo‘linadi. Oz suvda pishirish, ragu
tayyorlash, yangi karamdan tayyorlangan shchi, mol go’shtini toblab
tayyorlangan taomlar uchun ishlatiladi.
P a r r a k - p a
r r a k. Yug‘onligi 3 sm gacha bo‘lgan sabzi kundalangiga 1 mm qalinlikda kesilib
doira shakli beriladi. Xom sabzi dehqoncha suyuq osh uchun, pishirilgan sabzi yaxna
taomlar uchun ishlatiladi.
Tilim - tilim. Sabzi
kundalangiga 2 yoki 4 ga bo‘linib, 1-2 mm qalinlikda qilib kesiladi. Xom sabzi
flotcha, sibircha borshchga, pishirilgan sabzi salat va vinyegretlar uchun
ishlatiladi.
Sabzini murakkab shaklli qilib kesish uchun qulda
uyish usuli qo‘llaniladi. Sabzining bir xil yug‘onlikdagisi olinib, yuzi bir
xil aylana xosil bo‘lguncha kesib tekislanadi. So‘ngra pichoq yoki maxsus
moslama yordamida aylanma bo‘ylab uzunasiga qarab chuqurcha hosil qilinib kesiladi.
Yulduzchalar. Aylanma bo‘ylab
uzunasiga besh yoki olti qirrali chuqurcha hosil qilib kesilgan sabzi 1 mm:
qalinlikda kundalangiga kesib yaxna taomlarni bezash uchun ishlatiladi.
Toj. Aylanma bo‘ylab
uzunasiga olti va undan ko‘p chuqurcha hosil qilib kesilgan sabzi uzunasiga teng
ikkiga bo‘linadi va har bir bo’lak qiyshaytirib 1 mm qalinlikda kesiladi.
Bunday sabzi yaxna taomlarni bezash uchun ishlatiladi.
Yong‘oqcha va sharcha. Sabzi maxsus
uyuvchi moslamali pichoqlar yordamida har xil katta-kichiklikda kesilishi
mumkin yoki pichoq yordamida qulda tozalab kesib tayyerlanishi mumkin.
Pishirilgan holda sovuq taomlar uchun garnir sifatida ishlatiladi.
QIZILCHAGA ISHLOV BERISH
Qizilcha xom yoki pishirilgan holda kesilib, suyuq
oshlar, issiq quyuq taomlar va yaxna taomlar uchun ishlatilishi mumkin.
Somoncha. Qizilcha xuddi
kartoshkaga o‘xshab kesiladi. Somoncha shakldagi qizilcha borshchlar uchun
marinadlar, svekolniklar, lavlagi kotleti uchun ishlatiladi.
Tilim-tilim. Xom yoki pishgan
qizilcha 1-1,5 sm qalinlikda to‘g‘ri to‘rtburchak shaklida uzun kesiladi va bu
shakl ko‘ndalangiga 1-1,5 mm qalinlikda to‘g‘raladi. Tilim-tilim shaklidagi xom
qizilcha borsh tayyorlashda ishlatiladi, pishirilgan qizilcha esa salat va vinegretlar
uchun ishlatiladi.
Kubik. Pishirilgan
qizilchadan xuddi kartoshkaga o‘xshash o‘rta yoki mayda kubik shaklda kesiladi.
O‘rta kubik shaklidagi qizilcha dimlash uchun ishlatiladi, mayda holdagilari
esa yaxna taomlar uchun ishlatiladi.
Qizilcha sharcha, yulduzcha, toj shaklida kesilib
yaxna taomlarni bezash uchun ishlatiladi.
Petrushka, syelderey, pasternak ildizlari saralanib,
ko‘katlari, ildizchalari qo‘lda kesilib, yuvib, tozalanadi. Petrushka, syelderey
ko‘katlari saralanib buzilgan, sarg‘aygan, so‘ligan barglari ajratilib
yuviladi.
Yerqalampir ildizi, po‘sti tozalanib yuviladi. Agar
xren ildizi so‘ligan bo‘lsa ishlov berishdan avval sovuq, suvda bo‘ktirilishi kerak.
Musthkamlash uchun
savolar
1. Tugunak va ildiz
mevalilarga ishlov berishni gapiring.
2. Qizilchaga
ishlov berish haqida nimalar bilasiz ?
Комментариев нет:
Отправить комментарий