Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

12.2. SOVUQ TVOROG TAOMLARI

12.2. SOVUQ TVOROG TAOMLARI

Sovuq tvorog taomlari. Sut, qaymoq, nordonroq qaymoq yoki shakar bilan aralashtirilgan tvorog. Sof holda tarqatish uchun ezilmagan yog‘li yoki yarim yog‘li tvoroglar ishlati­ladi. Tvorog likobcha yoki salat idishiga tog‘ usulida solinib ustidan sovitilgan sut yoki qaymoq qo‘yiladi. Shakar yoki qand alohida idishda, shakar porsiyasiga 10-25 gramm hisobida qo‘shib beriladi. Sut va qaymoq alohida stakan yoki sut idishida beriladi. Agar tvorog nordonroq, qaymoq bilan beriladigan bo‘lsa, tvorog o‘rtasi bir oz chuqurlashtirilibu erga qaymoq quyib beriladi. Bundan tashqari,ustiga shakarsepib ham beriladi. Tvorogni qaymoq bilan qo‘shib berishdan av­val uni eziladi. Ba’zi hollarda sof tvorog faqat shakar bilan beriladi. Tvorog massasi elak yoki ezuvchi mashinadan o‘tkazilgan yog‘li yoki o‘rtacha yog‘li tvorog shakar yoki shakar upasi, yumshatilgan sariyog‘, kishmish, vanilin,, asal, yong‘oq, nordonroq qaymoq hamda tuz, tomat, murch aralashmalaridan iborat bo‘ladi. Tvorog massalarini tayyorlash jarayonida sanitariya qoidalariga qat’iy rioya qilinishi lozimligi tufayli, ularni umumiy ovqatlanish korxonalarida tayyorlash man etiladi. Shu sababdan sanoatda ishlab.chiqarilgan tvorog massasiga (tuzli yoki shirin) qo‘shimcha mahsulotlar qo‘shib korxonalarda ishlatiladi.
Tayyor tvorog masasi likobcha yoki salat idishiga uyib solinib yoki qandolatchilik qopchig‘idan chiqarib idishga solib beriladi. Tarqatishda yangi yoki konservalangan meva murabbo yoki salat qo‘shib berila­di. Tvorog massasidan yana buterbrod tayyorlashda yoki alohida taom sifatida ham foydalaniladi. Kishmish yoki asal bilan aralashtirilgan tvorog kishmish sa-ralanib, yuvilib, suvi silkitiladi. Vanilin biroz issiq suvda eritiladi. Tayyorlangan mahsulotlar, asal, ezilgan tvorog massasiga qo‘shib yaxshilab aralashtiriladi. Tarqatishda likobchaga uchburchak, konus yoki pi­ramida shaklida solib (porsiyasiga 100-200 g. hiso­bida) beriladi.
Yong‘oqli tvorog massasi. Yong‘oq yoki danak chaqilib, puchog‘i tozalanib, qaynab turgan suvga botirib olinadi va po‘sti artilib maydalab chopiladi. Danakni duxovkada qizarguncha qovurib olinadi. Shirin tvorog massasi likobchaga solinib, ustidan nordonroq qaymoq qo‘yiladi, maydalab chopilgan yong‘oq sepilib, pallacha shaklida kesilgan apelsin yoki man­darin bilan bezatiladi. Tvorog massasi nordonroq qaymoq bilan tuzli yoki shakarli tvorog massasi likobchaga uyib solinadi, o‘rtasi bir oz chuqurlashtirilib, nordonroq qaymoq qo‘yiladi. Tuzli tvorog massasiga bir oz zira qo‘shsa ham-bo‘ladi. Tvorog- massasi 102,nordonroq,Sofog‘irligi 125gr.


Комментариев нет:

Отправить комментарий