11.2. DIMLAB PISHILGAN PARRANDA VA ILVASINLAR. GO‘SHTI HAMDA
ULAR SIFATIGA QO‘YILADIGAN TALABLAR
Xonaki usulda
dimlab pishirilgan urdak yoki g‘oz.Ishlovdan o‘tgan parranda porsiyasiga 2-3
dona hisobida chopilib, qizib turgan yog‘ga solib, bir aylantirib tuz sepiladi
va bir oz qobiq hosil bo‘lguncha qovuriladi. Taqsimlangan porsiyalar sopol
kuzachaga solinib, ustidan. yuzaki qovurilgan kartoshka, jazlangan piyoz, lavr
yaprog‘i, tuz, murch va maxsulot ko‘milarli darajada qaynatma solib, qovurish
shkafiga qo‘yiladi va iste’molga tayyor holga keltiriladi. Tarqatishda
kuzachasi bilan ustiga ko‘kat sepib beriladi.
Chaxoxbili.
Ishlovdan o‘tgan parranda chopib bo‘laklarga bo‘linib, chuqur temir tovada
qizib turgan yog‘ga solinib, bir aylantirib, tuz, murch sepiladi va qizg‘ish
qobiq hosil qilib qovurilib, chuqur idishga solinib, jazlangan piyoz, mayda to‘g‘ralgan
pomidor, jazlangan un, qaynatma yoki suv, sirka, kashnich ko‘kati, mayda
chopilgan sarimsoq piyoz, lavr yaprog‘i solib dimlanadi.
Tarqatishda
porsiyali lagancha yoki likopchaga chaxoxbili uz sardagi bilan suzilib, ustiga
ko‘kat sepib limon parragi quyib beriladi. Ba’zi hollarda alohida garnir
sifatida donador guruch bo‘tqasi ham berilishi mumkin.
Parranda
kalla-pochasidan tayyorlanadigan ragu. Ishlovdan o‘tgan parranda kalla-pochasi
chopib mayda bo‘laklarga ajratiladi. Opqozonlar avval pishirilib keyin bo‘laklarga
bo‘linadi. So‘ng chuqur temir tovada qizib turgan yog‘ra solib bir aylantirib
tuz, murch sepiladi, bir oz qovurib, jazlangan tomat, qaynatma yoki suv qo‘shib,
35-40 daqiqa past olovda dimlanadi. Suyuqligi suzilib qizil sardak tayyorlanib,
parranda chiqitkisi, yuzaki qovurilgan pallacha shaklidagi kartoshka; jazlangan
sabzi, piyoz, ko‘kat ildizi, sholg‘om, qalampir, lavr yaprog‘i solinib 15-20
daqiqa dimlanadi.
Tarqatishda
likopchaga ragu suzilib, ko‘kat sepib beriladi.
Pishirilgan
parranda go‘shti ikki qismdan -son va tush qismidan iborat bo‘lib, rangi
oqishdan to och pushti ranggacha, suvli, yumshoq Tuzi me’yorida, parranda
turiga xos xushxur va totimli bo‘ladi.
qovurilgan
parranda taomi yuzida qizg‘ish qobiq bo‘lib, kesimidagi rangi: tovuq, kurka
filesi oq, soni och kul rangdan och qungir ranggacha; o‘rdak va
g‘oz och yoki tuq, qung‘ir rangda bo‘lib,
suvli yumshoq bo‘ladi. Terisi toza, qontalash joylari yuq, tuk qoldiklaridan
xoli bo‘lishi kerak. Urvoqa belab qovurilgan tovuq filesi kotleti yuzi sarg‘ish
rangda, ta’mi xushxur, suvli, yumshoq, qobig‘i kumirlovchi bo‘ladi. Urvoq bir
xil qalinlikda, kuchgan joylari bo‘lmasligi kerak. Qiymali parranda kotleti
yuzi och sarg‘ish qobiq kesimidagi rangi oq kul rangdan sarg‘ishroq pushti
ranggacha, yumshok, g‘ovak bo‘ladi.


Butun holda
pishirilgan yoki qovurilgan parrandalar issiq holda 1 soatgacha saqlanishi
mumkin. Uzoqroq vaqt saqlash uchun ular sovitilishi lozim. Sovitilgan parranda
tarqatishdan avval porsiyaga bo‘laklanib so‘ng isitilishi lozim. Parranda lahm
go‘shti va mayda ilvasinlardan tayyorlangan taomlar iste’molchi talabiga ko‘ra
tayyorlanadi, chunki ularni uzoqroq saqlash natijasida sifati uzgaradi.
Parranda kotlet massasi taomlari tarqatish jarayonida issiq holda 30 daqiqa
davomida, dimlab pishirilgan taomlar esa 2 soat davomida saqlanadi.
Mustahkamlash uchun savollar.
1. Parranda laxm
go‘shti taomlari: urvoqqa belangan kotlet, parranda shniseli, kievcha kotlet
qanday tarqatiladi?
2. Tovuqni
sardakda dimlab, g‘ozni xonaki dimlab qanday pishiriladi?
11.3.
TUXUMLI TAOMLARNI TAYYORLASH TEXNOLOGIYASI
Tuxumli taomlar
tayyorlash uchun tuxumni chaqib aralashtirishga mo‘ljallangan chuqur tovoq,
chaqqach, kapkir, skovorotka, tova, qoshiq va boshqa xamir tayyorlaydigan
buyumlardan foydalaniladi.
Tuxumli taomlar
tayyorlashda ish o‘rnini bir yoki mehnat jarayoniga moslab tashkil qilish
mumkin. Agar tuxumning o‘zidan tayyorlanishi kerak bo‘lgan taom bo‘lsa, unda
ish o‘rnini bir mehnat jarayoni uchun tashkil qilinadi. Agar tuxumli taomlar bo‘lsa,
unda tuxumdan tashqari qo‘shiluvchi mahsulotlarga ishlov berishni e'tiborga
olib ish o‘rni tashkil qilinadi. Tuxumdan turli taomlar tayyorlanadi, xamirga qo‘shiladi
va ho‘qazo. Pishirish paytida po‘chog‘i yorilib ketmasligi uchun uni sovuq
suvli idishga solib asta-syekin qaynatiladi. Po‘chog‘i yorilgan tuxumni qaynatilganda
ichki qismi oqib chiqib ketmasligi uchun suvga tuz solinadi. Tuxum qattiq
qaynatib pishirilganda uning oqi qattiq sarig‘i esa yumshoq (suyuq) pishadi, syekin
qaynatilganda esa aksincha bo‘ladi. Tuxum qaynab turgan suvda 2,5-3 minut tursa
chala, 5 minut tursa o‘rtacha va 10 minut tursa to‘liq pishadi. U ko‘p
qaynatilganda vitaminlik qiymatiga putur yetadi. Pishgan tuxum bir oz vaqt
sovuq suvga solib olinsa po‘chog‘i oson archiladi. Tuxumni chinni yoki shisha
idishda ko‘pchitish mumkin. Tuxum oqini tez va oson ko‘pchitish uchun, uni
sovitish yoki bir necha tomchi limon suvi (kislotasi) qo‘shish kerak. Uning
sarig‘ini ilik paytida ko‘pchitish oson. Tuxum sovuqligida sarig‘i bilan oqi
oson ajraladi; tuxumning ikki tomoni igna bilan teshilsa, oqi osongina oqib
chiqadi, sarig‘i esa ichida qoladi. Tuxumning sarig‘i po‘chog‘ining ichida
yaxshi saqlanadi. Uni shisha idishda uzoqroq saqlash uchun bir oz o‘simlik yog‘i
qo‘shiladi.
Qovurilgan tuxum
taomlariga sarig‘i qotirmay qovurilgan tuxum, quymoqlar kiradi. Ularni
tayyorlashda asosiy usulda qovurishdan foydalaniladi. Bu usulda qovurishda
harorat 140-160°C bo‘ladi. Tuxumni yana 180°C li darajadagi ko‘p yog‘da
qovurish ham mumkin. Ko‘p tayyorlanadigan qovurilgan tuxum taomlariga sarig‘i
qotirmay qovurilgan tuxum taomi kiradi. Bu taom sof holda yoki garnir bilan
tayyorlanib tarqatiladi.
Sof holda sarig‘i
qotirilmay qovurilgan tuxum portsion tova yoki maxsus tuxum qovurishga mo‘ljallangan
tovaga sariyog‘ solinib, eritilib, bir oz qizdiriladi va ehtiyotlik bilan
chaqilgan tuxum solinib (sarig‘i butun holda bo‘lishi lozim), tuxum oqiga tuz syepib,
quyuqlashguncha 2-3 daqiqa davomida qovurilib iste'molga tayyor holga keltiriladi.
Tuxum qovurish uchun yana katta tovalar, chuqur temir tovalardan ham
foydalanish mumkin. Bunda tuxum sarig‘i oz sezilarli darajagacha quyuqlashgan bo‘lishi
kerak. Agar tuz tuxum sarig‘iga syepilsa tuxum sarig‘i ustida dog‘lar hosil bo‘lishi
mumkin. Tuxumni qovurish jarayonida shishib qoladigan holatlardan saqlash uchun
tuzning bir qismini yog‘ga solinadi. Tuxum sarig‘iga bir oz murch syepish
mumkin.
Tarqatishda
tayyorlangan portsiyali tovada yoki likobchaga solib ustidan sariyog‘ quyib, ko‘kat
syepib beriladi. Ular alohida taom sifatida, issiq gazak sifatida yoki go‘sht
taomlariga qo‘shimcha sifatida (tuxumli bifshteks yoki tuxumli antrekot), buterbrod
sifatida beriladi.
Sarig‘i
qotirilmay qovurilgan tuxum garnir bilan qovurilgan tuxum uchun har xil garnir
- kolbasa, sosiska, sardelka, dudlangan chuchqa go‘shtlari, cho‘chqa yog‘i,
qora non, ko‘k piyoz, kartoshka, ko‘k loviya, qo‘ziqorin, ko‘k no‘xat,
pomidorlar ishlatiladi.

Kerakli masalliqlar: 4 ta tuhum, 2 ta pomidor (po`sti
olingan. issiq suvda pomidor ozgina ushlab turilsa olinishi oson bo`ladi),
ozgina yog‘, tuz, ukrop.

Kuvlangan tuxum quymoq. Kichikroq idishda sariyog‘
eritilib, olovdan olib qo‘yiladi, keyin unga tuxum chaqiladi, bir oz sut qo‘shilib,
tuz syepiladi va sanchqi (vilka) bilan ko‘pirtiriladi; o‘rtacha olovga qo‘yib,
aralashtirib turiladi. Quymoq suyuq bo‘tqa (kasha) holiga kelganda olovdan olinib,
likopchaga solinadi.
Kerakli masalliqlar:3 ta tuxum uchun 1 oshqoshiq
sariyog‘, 2 oshqoshiq sut, bir chimdim tuz va 1 osh qoshiq o‘simlik yog‘i kerak
bo‘ladi.
Pomidor va piyozli tuxum quymoq. Pomidor po‘sti
archilib, tilim-tilim qilib kesiladi va qovuriladi, pomidorlarga tuxum chaqib
solinib, aralashtirilmay, 7-8 minut qovuriladi; tuz, garmdori syepiladi.
Parrak-parrak qilib to‘g‘ralgan piyoz alohida qovurilib, tuxum quymoq bilan
birgalikda dasturxonga tortiladi.
Olmali tuxum quymoq. Olmalar archiladi, o‘rtasi
olib tashlanadi, 0,5 sm qalinlikda tilim-tilim qilib kesiladi va bug‘doy unida
bo‘lab, sariyog‘da qovuriladi. Ustiga tuxum chaqib solinadi, tuz syepiladi,
duxovkaga qo‘yib, tayyor bo‘lguncha pishiriladi.
Tuxum quymoq (yaichnitsa) tabiiy holda
(faqat tuxumdan) yoki turli mahsulotlar - sabzavotlar (ko‘k piyoz, pomidor,
loviya), sut mahsulotlari (pishloq, qaymoq, smetana, sut), murabbo, asal, olma,
un va boshqalar bilan birgalikda tayyorlanadi. Tuxum quymoq sariyog‘ yoki
margarinda qovuriladi.
Tuxum barak. Tuxum chaqilgan suvda
qorilgan xamir 30-40 minut tindirilgach, olxo‘ridek zuvalachalar uzib olinib,
yupqa qilib yoyiladi. Yoyilgan zuvalachaning har qaysisi yarim oy shaklida
buklanib, yopishtirayotgan tomonning o‘rta qismi ochiq qoldirilib bir 03 un syepib
chiqiladi. Sariyog‘ solingan tog‘orachaga tuxumlar chaqib solinadi va yaxshilab
atalanadi. Chap qo‘l bilan jildlarni bittalab olib, tuxum-atalada bir qoshiqdan
quyib, og‘zi bosib chiqiladi. Tuxum barak suvi qaynab turgan qozonga solinib,
chuchvara kabi pishiriladi. Taom kosalarda bir qoshiqda qaymoq yoki qatiq
quyib, ustiga chopilgan kashnich yoki ko‘k piyoz syepib, dasturxonga tortiladi.
Kerakli masalliqlar: 1 kg unga 10-15 dona (2 tasi
xamirga qo‘shiladi) tuxum, 300 g sariyog‘, yarim piyola suv va ta'bga ko‘ra tuz
kerak bo‘ladi.
Mustahkamlash uchun savollar.
1. Tuxumli
taomlarni tayyorlash texnologiyasini ayting.
2. Qovurilgan
tuxum taomlari haqida gapiring.
3. Tuxumli
quymoqlar haqida gapiring.
4. Tuxum barak
tayyorlanishini aytib bering.
Комментариев нет:
Отправить комментарий