10.4. MANTI VA SOMSA
Go‘shtli
mantilarni bir nechta usulda, bir necha xil qiymalar bilan tayyorlash mumkin.
Mantilarni dumaloq, chuzik(, qayiq to‘rtburchak qilib tugish mumkin.
Tarkibidagi qiyma turlariga qarab, mantilar go‘shtli, go‘sht va kartoshkali, go‘sht
va qovoqli bo‘lishi mumkin.
Elangan un, xom
tuxum, tuzli suv yordamida bir oz qattiq hamir qorilib, usti hul mato bilan
yopilib, 30-40 daqiqa tindiriladi. Qanday shaklda tugilishiga qarab, xamirga
uziga xos ishlov beriladi.
Dumaloq manti
uchun tindirilgan xamir bo‘laklarga bo‘linib, uzun zuvalachalar yasaladi,
ularga pichoq bilan kesilgan yoki qulda uzilgan 25 grammli silindr shakli
berilib, bir oz ezib, doira ko‘rinishiga keltiriladi va unlanib, tindiriladi. So‘ngra
juva yordamida cheti yuqa, o‘rtasi qalin (23 mm), diametri 12-16 sm. li doira
shakli beriladi.
To‘rt burchakli
manti uchun tindirilgan hamir uqlov yordamida yoki mashinada qalinligi 12 mm.
li qilib yoyiladi. Keyin eni 18-20 sm. li kvadrat qilib kesiladi.
Go‘shtli manti. Birlashtiruvchi to‘qimasi o‘rtacha
quy yoki mol go‘shti qiymalagichdan o‘tkazilib, yoki kubik qilib to‘g‘ralib, mayda
chopilgan bosh piyoz, tuz, ziravor bilan aralashtirilib, go‘sht qiymasi
tayyorlanadi. Juva yordamida doira shaklida yoyilgan manti hamiri o‘rtasiga go‘sht
qiymasi solinib, chetlari birlashtirilgan holda dumaloq yoki qayiq manti
tugiladi.
O‘xlovda yoki mashinada
yoyilib, kvadrat shaklda kesilgan manti hamiri o‘rtasiga go‘sht qiymasi
solinib, qarama-qarshi burchaklari o‘zaro birlashtiriladi, oxirgi
birlashtirilgan burchaklarning etagi barmoq atrofidan aylantirilgan holda
birlashtirilib, uziga xos ko‘riniщdagi to‘rt burchak shakli beriladi.
Tugilgan manti o‘simlik
yog‘i surtilgan qasqon patnislariga terilib, 40 dakiiqa davomida bug‘da
pishiriladi.
Pishgan manti
taksimchaga 2 dona hisobida (har bir donasi 105 g.) qo‘yilib, ustidan qatiq,
ta’bga ko‘ra yanchilgan qoramurch sepilib, dasturxonga tortiladi.
Ozroq oq go‘sht
aralashgan qovokli manti tayyorlash uchun elangan un, xom tuxum, tuzli suvda
qorilgan hamirga yuqoridagi usulda ishlov berilib, shaklga qiritish mumkin.
Sovuq ishlovdan o‘tgan qovoq kubik qilib, piyoz mayda to‘g‘ralib, eritilgan mol
yog‘i yoki dumba yog‘i, ta’bga ko‘ra tuz, shakar qo‘shib aralashtirilib, qiyma
tayyorlanadi. Mantini tugish yuqoridagi usulga uxshash bo‘lishi mumkin. Manti
yog‘langan qasqon patnisiga terilib, 30 daqiqa bugda qaynatib pishiriladi.
Pishgan qovoqli
manti taqsimchaga qo‘yilib, ustidan qatik solib, dasturxonga tortiladi.
Bundan tashqari
umumiy ovqatlanish korxonalarida yana «Andijoncha manti», «qovurma manti»lar
ham tayyorlanishi mumkin.
O‘zbek
pazandaligida somsa pishirishning bir necha turlari mavjud. Somsaning nomlari
unga ishlatiladigan hamir va qiymalar turlariga hamda issiq ishlov berish
usullariga qarab aniqlanadi. Somsaning oddiy hamirdan, qatlama hamirlaridan
tayyorlangan turlari bo‘lishi mumkin. Ularga go‘sht, qoovoq, kartoshka va ko‘katlardan
tayyorlangan qiymalar ishlatiladi. Somsa tandirlarda, qovurish shkaflarida
yopiladi, ko‘p yog‘da qovurilganda issiq ishlov berib. pishiriladi. Somsa
dumaloq to‘rtburchaq uchburchaq yarim oy shaklida, oddiy yoki jimjimador qilib
pishirilishi mumkin. Ularning 1 dona yoki 2-4 dona qo‘shaloq pishirilganlari
ham bo‘ladi. Oddiy qatlama hamiridan pishirilgan somsa mahalliy xalq orasida
varaqi somsa deb ataladi. Qo‘yida umumiy ovqatlanish korxonalarida pishirilgan
go‘shtli somsalardan ayrimlarini keltiramiz.
Go‘shtli oddiy somsa. Elangan un, tuzli suv
yordamida bir oz qattiq hamir qoriladi, tindirilib, bo‘laklarga bo‘linadi, uzun
silindr shakli berilib va 65 gramm hisobida uzilib, peshqonga teriladi, ustiga
un sepib, bosib, juva yordamida chetlari yuqa, o‘rtasi 3-4 mm. li doira shakli
beriladi. Birlashtiruvchi to‘qimasi o‘rtacha mol yoki quy go‘shti katta
panjarali qiymalagichdan o‘tkazilib, mayda chopilgan piyoz, mayda kubik
shaklida to‘g‘ralgan dumba yog‘i, tuz, ziravor solib, qiyma tayyorlanadi.
Yoyilgan hamir o‘rtasiga qiyma solib, chetlari bukib yopishtirilgan holda
uchburchak somsa tugiladi. Tugilgan somsa yog‘ surtilgan patnisga terilib, ustiga
suv sepiladi, qovurish shkafida 200-240°Cdarajada 30-35 daqiqa davomida qizg‘ish
qobiq hosil qildirib pishiriladi va yuziga dog‘lab sovutilgan o‘simlik yog‘i
surtiladi. Somsa taqsimchaga solinib, dasturxonga tortiladi. Oddiy somsalar
uchun qovoq, kartoshka, ko‘kat (yalpiz, kashnich) qiymalarini ham ishlatish
mumkin.
Ko‘pak somsa. Elangan unga tuzli suv
solib, bir oz qattiq hamir qoriladi, ustiga xul mato yopilib, 30-40 daqika
tindiriladi. Hamir 1,0-1,5 kg. li bo‘laklarga bo‘lib ishlov berilib, silindr
shakliga keltiriladi. 70 g. li silindr shaklli hamir peshtaxta ustiga terilib,
ustidan un sepilib, bir oz tingandan so‘ng bosib, doira shakli beriladi, juva
yordamida cheti kashalangach, o‘rtasining qalinligi 3-4 sm. li doira shaklida
yoyiladi.
Birlashtiruvchi to‘qimasi
o‘rtacha mol yoki quy go‘shti yirik panjarali qiymalagichdan o‘tkazilib, mayda
chopilgan bosh piyoz, tuz, ziravor bilan aralashtirib, qiymasi tayyorlanadi. Mo‘ljaldagi
dumba yog‘i 1 yoki 2 dona hisobida bo‘laklanadi. Doira shaklida yoyilgan hamir o‘rtasiga
go‘sht qiymasi, ustidan dumba yog‘ solinib, qarama qarshi tomonlari ustma ust qo‘yilib,
so‘ngra ikki yon tomonlari uchma uch qayirib yopishtirilib, oval shaklda somsa
tugiladi. Kizib turgan tandirga bir oz tuzli suv sepilib, shakl berib tugilgan
somsa bir necha qator qilib yopiladi, tandir suv sepilgan holda 20-30 daqiqa yopib
turiladi. Keyin qopqog‘i ochilib, somsalar yuzida qizg‘ish qobiq hosil bo‘lguncha
pishirilib, uzib olinadi. Somsalar iste’molchi talabiga ko‘ra taqsimchaga
donalab qo‘yilib, dasturxonga tortiladi.
Varaqi ko‘pak somsa (60-jadvalga qarang).
Elangan un, tuzli suv yordamida bir oz qattiq hamir qorilib, tindiriladi, undan
qulda yoki mashinada qalinligi 3-4 mm li yupqa yoyilib, eritilgan mol yog‘i
surtiladi, rulet shaklida uralib, og‘irligi 70 grammli silindr shaklida
kesilib, peshqon ustiga bir qator teriladi, ustiga un sepib, qul bilan bosib,
doira shakli beriladi, chetlari yupqa, o‘rtasi 3-4 mm.li doira shaklli somsa
pishiriladi.
Qiyma tayyorlash,
somsa yopib pishirish va dasturxonga tortish xuddi kopak somsaga uxshash amalga
oshiriladi.
«Chip-chip» somsa. Kopak somsaga uxshash usulda
hamir qorilib, tindiriladi. Go‘sht qiymasi ham kopak somsasidagiga uxshash
tayyorlanadi. Tindirilib, ishlov berib, uzun silindr shakli berilgan hamir 20
grammdan uzilib, qolgan ishlovi xuddi kopak somsadagiga uxshash amalga oshiriladi,
o‘rtasi qalinligi 2-3 mm. li doira shaklida juvada yoyiladi. Yoyilgan hamir o‘rtasiga
go‘sht qiymasi, uning ustiga 1 bo‘lak dumba yog‘i quyib, xuddi kopak somsa
tugilganiga uxshash, lekin bir oz uzunroq shaklda tugiladi.
To‘g‘ilgan
somsaning chuziq yon tomonlari namlanib, ikkitasi birlashtiriladi. Somsani
tandirga yopish, pishirish, dasturxonga tortish kopak somsadagiga uxshash
amalga oshiriladi.
«Parmuda» somsa. Kopak somsanikiga uxshab
hamir va go‘sht qiymasi tayyorlanadi. Tindirilgan hamir bo‘laklarga bo‘linib,
15 g. hisobida silindr shaklida pichoq bilan kesiladi yoki kulda uzib, peshqon
ustiga teriladi, ustiga un sepib, qulda bosib, doira shakli beriladi va juva
yordamida cheti ingichka, o‘rtasi 1,5-2 mm. li doira shaklida yoyiladi.
Yoyilgan hamir o‘rtasiga 30 g. go‘sht qiymasi, uning ustidan dumba yog‘i
solinib, hamir chetlari xuddi kopak somsanikiga uxshash buklab tugiladi. Ikki
tomoni namlanib, 4 donasi yopishtiriladi. Tandirda yopib, pishirish xuddi kopak
somsanikiga uxshash amalga oshiriladi. Agar «parmuda» somsa elektr qovurish
shkafida yopiladigan bo‘lsa, yog‘langan patnisga terilib, ustiga tuxum surtib,
30-40 daqiqa davomida 200-240°C darajada qizg‘ish qobiq hosil qildirib,
pishiriladi. Somsa taqsimchagaqo‘yilib, dasturxonga tortiladi.
Go‘shtli qovurma
varaqi somsani tayyorlashda elangan un, tuzli suv yordamida bir oz qattiq hamir
qorilib, tindiriladi, keyin qalinligi 1,5-3 mm. li yuqa yoyilib, yuziga
yumshatilgan margarin surtiladi, uqlovga diametri 4-6 sm. bo‘lguncha uraladi.
Uklovga uralgan hamir uzunasiga kesilib, uqlov olinadi. Buning natijasida bir
necha qavat uzun tasma hosil bo‘ladi. Shu tasmadan eni 4-6 sm. to‘g‘ri to‘rtburchak
kesib, somsa hamiri tayyorlanadi. Birlashtiruvchi to‘qimasi o‘rtacha mol yoki
quy go‘shti katta panjarali qiymalagichdan o‘tkazilib, dog‘langan o‘simlik yog‘ida
chala qovuriladi, mayda chopilgan piyoz solib, yumshaguncha qovurib,
pishishidan avval tuz, ziravor solinib, sovutilgan holda go‘sht qiymasi
tayyorlanadi. Kesib tayyorlangan somsa hamiri o‘rtasiga go‘sht qiymasi
solinib, hamirning uzun tomoni uchlari o‘zaro ustma-ust qo‘yiladi va go‘sht
qiymasi atrofidan bosilib yopishtirilib, shakl beriladi. Shaklberilgan somsa
quy yog‘ida qizg‘ish qobiq hosil bo‘lguncha qovuri6 pishiriladi va suzib
olinib, yog‘i siriqtiriladi. Somsa taqsimchaga qo‘yilib, dasturxonga tortiladi.
Mustahkamlash uchun savollar:
1. Dumaloq manti haqida suzlang.
2.O‘zbekcha go‘shtli varaqi somsa tayyorlashni ayting.
3. «Parmuda»
somsasbi haqida gapiring.
4. Go‘shtli
qovurma varaqi somsa tayyorlashni ko‘rsating.
Комментариев нет:
Отправить комментарий