10.2. GO‘SHTLI CHUCHVARA VA
NORIN HAMDA MANPAR TAYYORLASH TEXNOLOGIYASI
Chuchvara. Birlashtiruvchi to‘qimasi o‘rtacha
quy yoki mol go‘shti qiymalagichdan o‘tkazilib mayda to‘g‘ralgan bosh piyoz,
ta’bga ko‘ra tuz, ziravor qo‘shib, aralashtirib, chuchvara uchun go‘sht qiymasi
tayyorlanadi.
Elangan un, xom
tuxum, tuzli suv yordamida bir oz qattiq hamir qorilib, 30-40 daqiqa
tindiriladi, qulda yoki mashina yordamida qalinligi 1,2-2,0 mm, kengligi, eni
50x50 mm kvadrat qilib kesib, chuchvara hamiri tayyorlanadi. Chuchvara hamiri o‘rtasiga
go‘sht qiymasi 5-7 g. hisobida solinib, ikki qarama qarshi burchaklari
birlashtirilib, qiyma atrofidagi hamir qayrilib, ikkita kuloqcha hosil
qilinadi, ikki ostki uchlari o‘zaro xalqa щaklida aylantirilib birlashtirilgan
holda chuchvaraga shakl beriladi, pishirilguncha un seyilgan patnisga terib qo‘yiladi.









Pishgan chuchvara
suyuqliqdan suzib olinib, taqsimchaga solinadi, ustiga qatiq solib, ta’bga ko‘ra
yanchilgan qora murch sepib, dasturxonga tortiladi. Yuqoridagi usulda
tayyorlangan chuchvarani dasturxonga «chuchvarali sho‘rva» sifatida ham tortish
mumkin.
Chuchvara pishirishda
go‘sht qiymasidan tashqari, kartoshka, kuk piyoz va hokazolardan ham
foydalanish mumkin.
Qattiqqina hamir
qoriladi, zuvala qilib, 10-12 minut o‘rab qo‘yiladi. Shundan so‘ng yana bir bor
mushtlab, yana zuvala qilib qo‘l bilan patirga uxshatib yoyiladi. Urvoq sepib
uqlovga urab, yupka (2 mm) qilib yoyiladi. Yoymadan 5 X 5 sm hajmli kvadrat
jildlar kesib, har birining o‘rtasiga 1 choy qoshig‘ida qiyma solib
chuchvaralar tugiladi.
Qiymasini
tayyorlash uchun quy go‘shtining son qismidan yoki yog‘liroq mol go‘shtidan,
yoki xar ikkala go‘shtdan teng olib qiymalagichdan o‘tkazasiz. Qiymaga juda
nafis xalka qilib to‘g‘ralgan piyoz va murch, tuz qo‘shib yaxshilab mijg‘iysiz.
Chuchvaralarni tugib bulgach qaynab turgan tuzli suvga solib pishirasiz.
Chuchvaralar qozon yuziga qalqib chiqqanidan so‘ng yana 1 - 2 minut qaynatasiz,
so‘ngra chovlida suzib laganga solasiz yoki har bir xurandaga alohida
likopchalarda dasturxonga tortasiz. Chuchvaraga qo‘shib iste’mol etish uchun
ta’bga ko‘ra xoh sariyog‘, xoh kaymoq, xoh katiq alohida idishda beriladi.
Masalliq: hamiri uchun 500 gr oq un, 1
dona tuxum, 0,5 stakan iliq suv, 1 choy qoshig‘ida tuz olinadi; qiymasi uchun
500 gr laxim go‘sht, 4 - 5 bosh piyoz, 1 choy qoshig‘ida tuz, 0,5 choy qoshig‘ida
murch kerak bo‘ladi.
Norin. Elangan
undan tuzli suv yordamida qattiq hamir qorilib, 30-50 daqiqa tindiriladi.
Qalinligi 2-3 mm hamir qo’lda yoki mashinada yoyilib, eni 20x10 sm. li kvadrat
qilib kesilib, qaynab turgan tuzli suv yoki go‘sht, suyak sho‘rvasida pishiriladi.
Hamir sho‘rvadan suzilib olinib, quruq mato yoki stol ustiga yoyiladi, yuzidagi
suyuqligi silkitilib, sovutiladi. Keyin dog‘lanib, sovutilgan o‘simlik yog‘i
surtiladi, eni 4-5 sm. li lenta qilib kesilib, ustmaust qo‘yilib, eni 1-2 mm.
li somoncha qilib turrab, norin hamiri tayyorlanadi.
Birlashtiruvchi to‘qimasi
o‘rtacha mol yoki quy go‘shti pishirib sovutiladi. Xonaki usulda ziralangan
mol, ot, quy go‘shti va qazilardan tayyorlanishi ham mumkin. Pishgan go‘sht
somoncha qilib to‘g‘raladi va ta’bga ko‘ra zira aralashtiriladi.
Bosh piyoz halqa
yoki yarim xalqa qilib to‘g‘ralib, yanchilgan qora murch bilan aralashtiriladi.
Pishgan hamir, go‘sht
o‘zaro bir xil aralashtirib, norin tayyorlanadi. Norin taqsimchaga uyib
solinib, ustiga murch sepib aralashtirilgan piyoz solib dasturxonga tortiladi.
Dasturxonga yana
go‘sht sho‘rvasi bilan «hul norin» ham tortilishi mumkin. Buning uchun norin
kosaga solinib (275 g. hisobida) ustidan go‘sht yoki qazi qaynatilgan sho‘rva
(225 g. hisobida) qo‘yiladi, murch, to‘g‘ralgan piyoz sepiladi.
Maydalangan go‘shtli
norin yoyilgan va pishirilgan hamir, go‘sht va qazidan tayyorlanadigan milliy
taom. Norin tayyorlash uchun qazi va go‘sht sovuq suvli idishga solinib, 1,5-2
soat davomida mildiratib qaynatiladi. Pishgach, olib oovitiladi. Norinning
hamiri chuchvaraniki singari tayyorlannb, 2-3 mm qalinlikda yoyiladi. Yeymadan
10X10 sm, 10X5 sm li kulchatoylar kesiladi. Kulchatoylar go‘sht sho‘rvasi (yoki
suv)da pishirilib, so‘ng suziladi. Hamir birbiriga yopishib kolmasligi uchun
har ikki tomoniga dog‘langan paxta yog‘i surtilib, laganga taxlab chiqiladi.
Sovigan go‘sht,
qazi va hamir kata kichikligi gugurt chupiday qilib to‘g‘raladi, ozozdan bir
biriga qorishtirib aralashtiriladi.
Tayyor taom lagan
yoki likopchalarda ustiga 2 parrak qazi, mayda to‘g‘ralgan piyoz va murch qo‘shib
dasturxonga tortiladi. Bu taom « maydalangan go‘shtli quruq norin» deb ataladi
va yaxna taom sifatida iste’mol qilinadi.
Quruq noringa
hamir pishirishdan oldii olib qo‘yilgan go‘sht sho‘rvasi hamda piyoz qo‘shib
ham iste’mol qilinadi. Bunday norin «hul norin» deb ataladi va dasturxonga
kosalarda tortiladi.
Mampar. Elangan undan tuzli suv
yordamida sal qattiqroq hamir qoriladi va tindiriladi. Tindirilgan hamir 30-50
gramm dan bo‘laklarga bo‘linib, qalinligi 4-5 mm. li naycha shakli berilgach,
yana bir oz tindiriladi. Naycha shaklidagi hamirni ezib, qalinligi 1,5-2 mm. li
lenta shakliga keltiriladi, biroz chuzgan holda eni 1,5-2 sm. li kvadrat
shaklidagi hamirdan qulda uzib-uzib, qaynab turgan tuzli suvga tashlanadi, pishgach,
suvda chayib, silqitiladi, mamparning pishgan hamiri tayyorlanadi. Agar
mamparning pishgan hamirini taom dasturxonga tortilguncha saqlash lozim bo‘lsa,
dog‘lab sovutilgan o‘simlik yog‘ida yog‘lanadi. Birlashtiruvchi to‘qimasi o‘rtacha
quy yoki mol go‘shti mayda kubik qilib to‘g‘ralib, qozondagi dog‘langan o‘simlik
yog‘iga solinib, qizarguncha qovuriladi, to‘g‘ralgan piyoz solib, tomat yoki
pomidor bilan qizarguncha qovurilgandan keyin to‘g‘ralgan bolg‘or qalampiri
solib, 8-10 daqiqa qovuriladi, so‘ngra go‘sht, suyak sho‘rvasi yoki suv solib,
8-10 dakiqa miltillatib qaynatilgach, mayda to‘g‘ralgan sarimsoq solinadida
tayyor bo‘lishidan avval ta’bga ko‘ra tuz, ziravor solib, mampar vajusi
tayyorlanadi. Mampar vajusi suyuqligidan ozgina suzib olib, ishlovdan o‘tgan
xom tuxum chaqib pishiriladi.
Pishgan mampar
hamiri qaynab turgan tuzli suv yoki sho‘rvada chayilib, kosaga solinadi, ustiga
mampar vajusi solib, unga pishgan tuxum qo‘shiladi, bir chetiga mayda to‘g‘ralgan
ko‘kat solib, taqsimchada dasturxonga tortilad
Mustahkamlash uchun savollar:
1. Chuchvara
pishirishda go‘sht qiymasini tayyorlashni gapiring.
2. Chuchvaragani
pishirish jarayoniniayting.
3. Norinni tayyorlashni gapbrbng.
4. Maydalangan go‘shtli
mampar tayyorlashni ayting.
Комментариев нет:
Отправить комментарий