Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

KIRISH

O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASI OLIY VA O‘RTA MAXSUS TA’LIMI VAZIRLIGI





M.Z.MURTAZAYEV, A.A.KUSHAKOV, B.N.GAPPAROV, K.MAMAJONOVA, S.S.UMAROV


SERVIS BO‘YICHA

PAZANDACHILIK ASOSLARI








O‘zbekiston Respublikasi Oily va o‘rta maxsus Ta’limi Vazirligi tasdiqlagan o‘quv dasturlari asosida tayyorlangan.

Oliy va O‘rta maxsus ta’limi vazirligi nashrga tavsiya etadi.


O‘zbekiston Respublikasi Oliy va O‘rta maxsus Ta’limi Vazirligi kasb-hunar kollejlari uchun darslik sifatida tavsiya qiladi.









«Fan va texnologiya» nashriyoti
TOSHKENT2012
UDK-____372.863. (075)
BBK 74.200.M.88.Ya.72.

Ushbu darslik kasb ta’limi servisni pazandachilik asosalari bo‘yicha oziq ovqat sanoati kasb-hunar kollejlariga mo‘ljallangandir. Pazandachilikda taom tayyorlash texnologiyalarini o‘rgatishga mo‘ljallagan mavzularga tegishli dars materiallarini milliylik asosida mavjud darsliklardan, ensiklopediyalardan tarixiy va zamonaviy, ilmiy va uslubiy manbalardan foydalanib keltirishga harakat qilingan.
Ushbu darslik Jizzax viloyati pedagogik kadrlarni qayta tayyorlash va malakasini oshirish instituti, Paxtakor tumani qishloq xo‘jalik kasb-hunar kolleji, Jizzax tumani oziq-ovqat sanoati kasb-hunar kollejlari o‘qituvchilari tomonidan ko‘rib chiqilgan va bevosita kasb ta’limi o‘qituvchilari va o‘quvchilariga tavsiya qilinadi.
A.Qodiriy nomli Jizzax Davlat Pedagogika instituti ilmiy kengashda (2011 yil 29 dekabr, № 4) va Jizzax viloyat hokimligi kasb-hunar kollejlar boshqarmasi o‘quv uslubiy kengashida (2012yil 14.05 № 4) nashr etishga tavsiya qilingan.

TAQRIZCHILAR:

1. Jizzax Davlat Pedagogika instituti professori X.A.Turaqulov.
2.Jizzax Davlat Pedagogika instituti dossenti B.X.O‘razov.
3. Jizzax viloyat hokimligi o‘rta maxsus kasb-hunar ta’limi boshqarmasi o‘quv metodik ta’minlash bo‘lim boshlig‘i A.S.Tolipov
4. Jizzax viloyat hokimligi o‘rta maxsus kasb-hunar ta’limi boshqarmasi bosh maslahatchi uslubchisi S.R. Alimqulov.
5.Respublika Ta’lim Markazi “Musiqa, san’at, mehnat ta'limi, Jismoniy kamolat va salomatlik” bo‘limi boshlig‘i Z.S. Shamsiyeva.
6.Toshkent shahar xalq ta’limi bo‘limiga qarashli 62- son umum o‘rta ta’lim maktabi o‘qituvchisi T.P.Poshshaxo‘jayeva
7.Jizzax tumani kasb hunar kolleji o‘qituvchisi M.X.Xudaynazarova
8.Jizzax shahar № 36–son umum o‘rta ta’lim maktabi mehnat ta’limi o‘qituvchisi Z.Turopova.


Oliy va O‘rta maxsus ta’limi vazirligi nashrga tavsiya etadi.







ISBN: 978-9943-10-760-1
 © «Fan va texnologiya» nashriyoti, 2012

KIRISH
Kasb-hunar ta’lim tizimidagi o`quv jarayonini milliylik asosida tashkil qilish bugungi kunning dolzarb muammolari hisoblanadi. Kasb-hunar kollejlarida boshqa majburiy fanlar qatorida kasb-hunar ta’limi yosh avlodda umummehnat ko`nikmalarini to‘liq shakllantirish va ularni ongli ravishda kasb egasi bo‘lishga yo`naltirish maqsadida o`qitiladi. Kasb-hunar ta’limi bo`yicha o`quv jarayonini milliylik asosida tashkil qilishda o‘quv dasturlarini milliylikni e’tiborga olgan holda tuzish va shu bo`yicha o‘quv darsliklarini yaratish kabi ishlarni amalga oshirish kerak bo‘ladi.
Hozirgi kunga qadar kasb-hunar ta’limini boshqa sohalari kabi servisning “Pazandachilik asoslari” yo‘nalishi bo‘yicha mavjud darsliklarda milliylik va dars materiallarini taom tayyorlashning ketma-ketlik tizimiga yetarli darajada e’tibor berilmagan va ularga oid manbalar kam hamda mos ravishda umumlashtirilmagan. Shu boisdan ham ushbu darslikda tuzuvchilar kasb-hunar kollejlarida o‘quvchilar o‘zlashtirish qobiliyatini hisobga olgan holda taomlar tayyorlash va milliy taomlar tayyorlash texnalogiyalariga hamda o‘quvchilarni yil davomida o‘zlashtirgan bilimlarini mustahkamlash uchun foydali va unumli mehnat jarayonini asosida tashkil qilinadigan ma’lym soatlik amaliyotlarga uslubiy tavsiyalar berishga va manbalarni aniq bir tizimga keltirishga harakat qilingan.
Ushbu darslik Oliy va o‘rta maxsus ta’limi Vazirlikning 2011 yil 11 maydagi 192-sonli buyrug‘i bilan tasdiqlangan va ro‘yxatga olingan, Oliy va O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi tayyorlov yo‘nalishlari bo‘yicha Muvofiqlashtiruvchi kengashning 2011 yil 29 martdagi 1-son majlis bayoni bilan ma’qullangan. Pazandachilik asoslari fanining o‘quv dasturi asosida tayyorlandi
Ushbu darslik qo‘llanmasining ahamiyati kasb-hunar kollejlarini o‘quvchilari uchun o‘rgatishga mo‘ljallangan o`zbek milliy taomlarini tayyorlash texnologiyalariga oid manbalarni DTS asosida umumlashtirib ma’lum didaktik tamoyil asosida tizimga solishga harakat qilishganligidandir. Keng qamrovli milliylik ruhi bilan sug`orilgan pazandachilik texnologiyalariga talluqli dars manbalari bilan boyitilgan ushbu darslikni tayyorlashga uslubiy urinishlarimizda xato va kamchiliklar bo‘lishi tabiiy. Shu boisdan kasb-hunar ta’limiga oid “Pazandachilik asjslari” deb nomlangan darslikda o‘rgatishga mo‘ljallangan dars materiallariga oid keltirilgan manbalarga uslubiy fikrlar, mulohazalar, tuzatishlar, ko‘rsatmalar, tavsiyalar, bildirishlarni tuzuvchilar o‘rinli deb hisoblab e’tibor qilganlari uchun minnatdorchilik birdirishadi. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий