7.2. NO‘XAT SHO‘RVA
Kerakli
masalliqlar:

No‘xat saralanib,
yuvilib, 5-6 soat davomida ivitiladi (1 kg no‘xatga 2,5 l. suv hisobida). No‘xat
o‘zining ivitilgan suvida qaynash darajasiga etkazib, usti yopilgan holda past
haroratda miltillatib qaynatilib, yumshok, holga keltiriladi. No‘xat pishgandan
so‘ng ta’bga ko‘ra tuz solib aralashtiriladi. Pishgan no‘xat taqsimchaga solinib,
ustiga mayda to‘g‘ralgan bosh piyoz va ko‘kat aralashmasi quyib dasturxonga
tortiladi.
Tayyorlanishi:
Ushbu sho‘rva Toshkentda «moxora» deb atalib, barcha
to‘ylarning asosiy suyuq ovqati hisoblanadi. Sho‘rva qaynatishdan bir kun oldin
jaydari no‘xatni sovuq suvda yuvib, ivitib qo‘yiladi. Ivitilgan no‘xat bilan
birga qo‘y yoki mol go‘shtining yog‘liroq va suyakli qismlarini sovuq suvli
qozonga solib, bir soat davomida mildiratib qaynatiladi. Sho‘rvaga mayda to‘g‘ralgan
piyoz, ko‘bik («no‘xatcha») qilib to‘g‘ralgan sabzi, pomidor ham solinadi.
Pishishiga yaqin ko‘rilganda parrak-parrak qilib to‘g‘ralgan kartoshka
solinadi, ta’mini rostlash uchun ziravorlar ham qshshiladi. Ushbu sho‘rvani
kosalarga teng taqsimlab, yuziga qirqilgan oshko‘klar sepib, mehmon
dasturxoniga tortiladi.
Mustahkamlash
uchun savollar:
1.Qanday sho‘rva turlarini bilasiz?
2.Qaynatma sho‘rva qanday tayyorlanadi?
3.Qiyma sho‘rva va kifta sho‘rva qanday tayyorlanadi?
4.Do‘lmali sho‘rva qanday tayyorlanadi?
5.Dumbulli sho‘rva tayyorlash texnologiyasini aytib
bering.
6. No‘xat sho‘rvani o‘zuqaviy qiymati qanday?
7.No‘xat sho‘rva uchun qanday masalliqlar kerak?
8.No‘xat sho‘rva qanday tayyorlanadi?
Комментариев нет:
Отправить комментарий