Страницы

понедельник, 29 декабря 2014 г.

14.2. BLINCHIKLAR UCHUN HAMIR TAYYORLASH VA PISHIRISH TEXNOLOGIYASI

14.2. BLINCHIKLAR UCHUN HAMIR TAYYORLASH VA PISHIRISH TEXNOLOGIYASI

Blin va oladya uchun hamirlar tayyorlashda ma’lum miqdordagi sut yoki suvda tuz, shakar va suyuqlikda eritilgan hamirturush aralashtirilib elakdan o‘tkaziladi, 35-40°C haroratdagi suyuqlikda aralashtiriladi. Elangan un, tuxum solingan idishga tayyorlangan suyuqlik solinib bir xil aralashma hosil bo‘lguncha aralashtiriladi va hamir tayyor bo‘lishidan avval eritilgan yog‘ solinadi. Qorilgan hamir issiq, joyga qo‘yib 3-4 soat achitiladi. Bu vaqt ichida hamir bir necha marta aralashtirib havosi chiqariladi. Tayyorlanayotgan mahsulot g‘ovakligini oshirish uchun hamirga tuxum oqini yaxshilab ko‘pirtirib qo‘shish mumkin. Ba’zi hollarda blin hamirini qorishda yarim bug‘doy, yarmi grechixa unidan foydalanish ham mumkin. Oladya hamiri blinga nisbatan quyuqroq qorilishi bilan birga, unga eritilgan yog‘ qo‘shilmaydi. Shu sababdan 1 kg undan oladya hamiri qorilsa 1 l suyuqlik ishlatiladi, blin hamiri uchun esa 1,5 l suyuqlik ishlatiladi. Ba’zi hollarda blin hamiri uchun grechixa» uni urnigamanna yormasi ham ishlatiladi.
Oshirilgan blin hamiri diametri 15 sm bo‘lgan chuyan tovada asosiy usulda ikki yoqlama qovuriladi. Qizib turgan tovaga yog‘ surtilib, ma’lum ulchovga ega bo‘lgan qoshiq yordamida oladya uchun tayyorlangan hamirdan qalinligi 3 mm. qilib qo‘yiladi va ikki yoqlama qizg‘ish qobiq hosil bo‘lguncha qovuriladi. Tayyor blin ustma-ust issiq holda taqsimchaga yoki qopqoqli baranchikga qo‘yiladi. Tarqatishda blin uchun alohida idishda eritilgan sariyog‘ yoki nordonroq qaymoq uldurug idishida esa osetr yoki keta balig‘i uldurugi taqsimchada seld, dudlangan osetr baliqlari beriladi. Maxsus blin tayyorlaydigan oshxonalarda usti ochiq blin tovarlaridan foydalaniladi.
Un 72, tuxum 4, shakar 3, oshxona margarini 3, tuz 1,5, hamirturush 3, hamir uchun suv 115, qovurish uchun yog‘ 5. Sof og‘irligi 150.
Oladya. Osti qalin chuyan tova qizdirilib yog‘ solinadi, blinga nibatan qalinroq qilib doyra shaklida, tayyor hamirdan suvda ho‘llangan qoshiq yordamida uzib olib qo‘yiladi va ikki yoqlama qizg‘ish qobik, hosil bo‘lguncha qovuriladi. Tayyor hamirni yana qandolatchilik qopchig‘idan chiqarib ham quyish mumkin. Oladyalarni ikki tomonida qobiq hosil qilib qovuriladi. Ba’zan oladyalarni ko‘p yog‘da ham qovuriladi. Qovurilgan oladyalarning qalinligi 5-6 mm dan oshmasligi kerak. Tarqatishda porsiyasiga-3 donadan solinib ustidan shakar yoki shakar uni yoki asal, murabbo, nordonroq qaymoq solib beriladi.
Blinchik - hamirdan taysrlanadiran taom turi. 20 ta blinchik pishirish uchun 2 stakan bug‘doy uni, 3 stakan suyuqlik (sut, suv yoki sut bilan aralashtirilgan sup), 2 ta tuxum, 0,5 choyqoshik, shakar va tuz, 100 g dumba yoki 2 oshqoshiq sariyog‘ kerak bo‘ladi. Tuxum, tuz, shakar, sariyog‘ (yumshatilgan) qoshiq bilan yaxshilab atalanadi, so‘ng suyuqlik (suv, sut) qo‘shiladi va oz-ozdan unga kumib, qumoklari yuqolguncha yama atalanadi. Hosil bo‘lgan atalasimon hamir katta qoshiqda yog‘ surtilgan qizib turgan tovaga qo‘yiladi va pushti rang bo‘lguncha qovuriladi. Agar blinchik ichiga biror narsa solinadigan bo‘lsa - bir tomoni, xech narsa solinmasa - ikki tomoni (kanat-kanat pirog uchun) qovuriladi. Har bir blinchikni qovurishdan oldin tovaga yog‘ surtib turiladi. Blinchikni ichiga go‘sht, guruch, tvorog, olma solib yoki hech narsa solmay pishirish mumkin. Xech narsa solmay pishirilgan blinchikni qaymoq asal, varene, shakar bilan eyish juda mazali. Blinchiklar (20- 21-rasmlar). Kerakli masalliqlar(kishi uchun):
2ta tuxum, 2stakan sut, 1stakan un (8-9 osh qoshiq), 1/4osh-qoshiq o‘simlik yog‘I, 0.5 choy qoshiq ichimlik sodasi, tuz (0.5 choy qoshiq).
Tayyorlash:
Tuxum bilan ichimlik sodasi tuzni yaxshilab aralashtirib, so‘ng sut solib yana aralashtiramiz Unni avval 3osh qoshiq solib, aralshtirib, so‘ng yana 3osh qoshiq solib yana aralashtiramiz. So‘ngra yana 3osh qoshiq unni solamiz (agar 2soatdan ko‘p vaqtda blinchiklarni qilmoqchi bo‘lsangiz, 2osh qoshiq solganingiz maqul, chunki hamir vaqt o‘tishi bilan oshadi. Uzoq vaqtga usti yopilgan holda sovutgichga qo‘yilishi lozim), keyin yog‘ni ham solib aralashtiramiz. Avval tovani baland olovda qizitib olib, kerakli miqdorda (bir cho‘mich) hamirdan quyamiz va hamirimiz tovaning hamma qismiga etib borishi uchun tezda tovani har tomonga aylantiramiz.
 
Hamirning ostki qismi qizargach, pishmagan tomonini pastga qilib ag‘daramiz. Pishgan blinchiklarni olib(shu vaqt tova ostidagi olovni balandlatib qo‘yamiz), laganga solib, ustini kattaroq kenglikdagi narsa bilan yopib qo‘yamiz). Suyuq hamirimizdan olib, tova olovini psaytirib, hamirni tovaga solamiz va yuqoridagi jarayonni yana takrorlaymiz. Har gal blinchik pishganda tovadan olayotib, tova olovini balandlatamiz va har gal pishgan blinchiklar ustini tezda qopqoq bilan yopib qo‘yamiz.
Shokoladli blinchiklar.
Kerakli masalliqlar(4 kishi uchun):
1stakan sut, 1ta tuxum, 1chimdim tuz, 1oshqoshiq shaker, 1stakan un, 1oshqoshiq o‘simlik yog‘i, yuzasiga shokolad siropi yoki shokoladli glazur (22-rasm).
Tayyorlash:
Avval tuxumni aralashtirib, so‘ng sut, tuz, shakar, yog‘ni solib aralashtiriladi. So‘ng 0.5 stakan un solib aralashtirilali. Yana 0.5 stakan un solib aralashtiriladi. So‘ng qaynab turgan suvdan 2 oshqoshiq solib (suyuqligi blinchikdagidek bo‘lguncha) aralashtiriladi. Tovaga 1choyqoshiq o‘simlik yog‘i solib, hamma eriga yoyiladi va masalliqdan yarim cho‘mich miqdorida olib quyib, tez tovani ko‘tarib, masalliqni tovaning hamma yuziga yoyiladi.

Ikkala tomoni qizartirib olinadi.
Blinchiklarni o‘rab, o‘rtasidan kesib, ustidan shokolad siropi yoki asal quyib chiqiladi (23-rasm).


Mustahkamlash uchun savollar:

1.Blinchiklar qanday tayyorlanadi?
2.Blinchiklar tarkibi qanday?
3.Shkoladli blinchik qanday tayyorlanadi?

4.Shkoladli blinchikni dasturxonga tayyorlab qo‘yish.

Комментариев нет:

Отправить комментарий