12.4. MUZLATILGAN, PISHIRISHGA TAYYOR TVOROG TAOMLARI
“Tvorogli
chuchvara» va «dangasa» tvorogli chuchvarasi taomlarining yarim tayyor
maxsulotlarini tayyorlashni sanoat asosida ishlab chiqarishga mo‘ljallab
mexanizasiyalash, ularni umumiy ovqatlanish korxonalarida ko‘proq ishlatish
imkoniyatini yaratdi. «Moskvich» muzlatilgan tvorogli chuchvara 2 xil ko‘rinishda,
ya’ni tuzli yoki shakarli bo‘ladi. Ularni tayyorlash uchun kislotaliligi 210°T
oshmagan yog‘li tvorog, oliy navli bug‘doy uni, shakar, tuxum yoki melanj, suv
ishlatiladi. Tvorogli chuchvaralarni tayyorlash jarayoni mahsulotlarga ishlov
berish, yarim tayyor mahsulotga shakl berish, muzlatish, idishga solish,
nomlash va saqlashdan iborat. Chuchvara uchun qorilgan hamir harorati 26-28°Cni
tashkil etishi lozim. Uni 40 daqiqa tindirish lozim. Chuchvaralarga shakl
berish chuchvara apparatlarida olib boriladi. Shakl berilgan vareniklar 18°Cda
muzlatiladi, bunda tayyorlangan chuchvara 15-20 daqiqa davomida muzxonada
turishi kerak Qiyma vazni chuchvara vaznining 50% ini tashkil qilishi lozim.
Tvorogli
chuchvara muzlatilgandan so‘ng paket yoki polimer plyonkaga solinib, yashik
yoki karton qutilarga joylanadi. Muzlatilgan tvorogli chuchvaralar 10°Cli
haroratda15 kun davomida saqlanishi mumkin.
«Dangasa»
tvorogli chuchvarasi silindr shaklida avtomat mashinalarda tayyorlanadi. Bunday
avtomatmashinalar 1 soatda 300-400 kg gacha tvorogli chuchvara tayyorlaydi.
«Dangasa» tvorogli chuchvarasini muzlatish uchun uni yog‘och listlarga bir
qator terilib, 30 daqiqa davomida 25°Cli muzxonada saqlanadi. Tayyor
chuchvaralar yuqoridagi usulda idishga joylanadi. Umumiy ovqatlanish
korxonalarida chuchvaralarni 3 sutka .davomida 10°Cli haroratda saqlash mumkin.
Tvorog
taomlarining sifatiga qo‘yiladigan talab va ularni saqlash muddatlari.
Pishirishga tayyor tvorogli chuchvara mahsuloti yarim oy shaklida bo‘lib,
chetlari yaxshi yopishtirilgan, uzaro bir-biri bilan yopishib qolmagan, uz
shaklini saklag‘an bo‘lishi kerak Hamirining qalinligi 2-3 mm dan oshmasligi
lozim. Bir dona chuchvaraning xom holdagi o‘rtacha vazni 12-14 g. yoki pishgan
holda 20-25. g. bo‘ladi. Pishirilgan chuchvaralar o‘z shaklini saqlab, bir xil
yumshoqlikda bo‘lishi kerak Pishirilgan chuchvara rangi oq sarg‘ish izli ko‘rinishda,
yaltirok ko‘rinishiga ega bo‘lishi kerak, tashqi hid va mazaga ega bo‘lmasligi
lozim. Nordonligi me’yorida bo‘lib, tvorogga xos mazaga, shirinroq ta’mga ega bo‘lishi
lozim. Pishirishga tayyor «Dangasa» tvorogli chuchvarasi bir xil shaklli: romb,
to‘rtburchak, to‘g‘ri to‘rtburchak yoki parrak-parrak shaklda bo‘lishi,
yopishib qolmagan, deformasiyaga uchramagan, bir donasining o‘rtacha vazni 15
g. gacha bo‘lishi kerak Sirniklar shayba shaklida yumaloq bo‘lib, och qizg‘ish
yoki sarg‘ish qobiq bilan qoplangan, kuygan, uvoqlangan joylari bo‘lmasligi
kerak Kesilganda ichi bir-xil ko‘rinishda, qumoqlashmagan, tvorog hidiga,
nordon-shirin mazaga ega bo‘lishi kerak Tvorogli zapekankalar yuzi silliq,
yorilmagan, kuymagan bo‘lishi, bir xil qizg‘ish yoki sarg‘ish qobiq bilan
qoplangan, kesilganda oq yoki sarg‘ish rangda, mazasi nordonroq shirin bo‘lishi
lozim.
Tvorog
mahsulotlari taxir, achchiq, zax mazali, o‘ta suyuq, o‘ta nordon bo‘lmasligi
kerak Tvorogli pishirishga tayyor mahsulotlar va sovuq taomlari tarqatish
jarayonida. 0-6°Charoratli muzxonalarda saqlanadi. Tvorogli chuchvara, sirnik,
blinchiklar tarqatilgunga qadar issiq holda 15 daqiqagacha, pudinglar 30
daqiqa, zapekankalar 60 daqiqagacha saqlanadi. Tvorog va tvorog mahsulotlari sirlangan
idishlarda usti berkitilib, sovuqda 6 soatdan 24 soatgacha saqlanadi.
Mustahkamlash
uchun savollar:
1.Tvorog uchun qanday masalliqlar kerak?
2.Tvorog qanday tayyorlanadi?
3.Tvorog qanday mahsulotlar turiga kiradi?
4.Tvorogni qanday
turlari bor?
«Tvorogli
chuchvara» taomini tayyorlash chizmasini tuzing va uni «dangasa» tvorogli
chuchvarasi taomidan farqlanishi aniqlang.
Tvorog, bug‘doy
uni, tuxum, shakar, tuz, sariyog‘, nordonroq qaymoq ma-hsulotlaridan
foydalanib qanday taom tayyorlash mumkin? Bu taomni tayyorlash uslubi
chizmasini tuzing.
Tvorog pudingi
qanday tayyorlanadi va tarqatiladi? Uning tvorog zapekankasidan farqi nimada?
«Nordonroq
qaymoqli sirnik» va «tvorogli zapekanka» taomlari sifatiga talab nimadan
iborat?
Tvorog taomlari
qancha vaqt saqlanishi mumkin?
Комментариев нет:
Отправить комментарий